Jerome Kaluta: «…καταφεύγω σε αυτό, που μπορώ, εκ φύσεως, να κάνω καλύτερα…»

Ο τραγουδιστής και ηθοποιός μιλά με αφορμή τη μουσική παράσταση «Soul power»
Κυριακή, 02 Απριλίου 2017 08:00

Ο Jerome Kaluta μιλά για τις δύο βραδιές, για τη μουσική του, για τη θεατρική παράσταση στην οποία παίζει, και για τον κόσμο μας.

A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Γεμάτος αστείρευτη ενέργεια, ο Afro - Greco τραγουδιστής, συνθέτης, ηθοποιός και performer, Jerome Kaluta, ετοιμάζει ένα «καυτό» πρόγραμμα με afro, soul, funk, r’ n ’b, hip - hop, latin, reggae και σύγχρονη «μαύρη» μουσική, αλλά και με stand up comedy, και μας μιλά για τη μουσική παράσταση «Soul power», που θα παρουσιαστεί στο Half Note, τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Απριλίου, στις 9.30 το βράδυ.

Καθώς το μουσικό του καραβάνι κάνει στάσεις στην Αφρική, όπου συναντά τον Papa Wemba και τον Manu Dibango, τη funk του James Brown, τη rap και τους djs στα club της Ν. Υόρκης, δίνει γεύση από το Mardi Grass, το καρναβάλι της Ν. Ορλεάνης, δανείζεται το latin boogallo της Κούβας και καταλήγει στην Ελλάδα, που είναι και η μεγάλη έμπνευση για τα τραγούδια του, ο πολυδιάστατος Jerome Kaluta μιλά για αυτές τις δύο βραδιές, για τη μουσική του, για τη θεατρική παράσταση στην οποία παίζει, και για τον κόσμο μας.

Τι θα παρουσιάσετε αυτές τις δύο βραδιές;

«Το “Soul power”! Δυο βραδιές γεμάτες urban soul! Θα ακούσετε δικά μου τραγούδια, αλλά και άλλων καλλιτεχνών που αγαπώ από τη διεθνή σκηνή. Βεβαίως, θα παρουσιάσουμε το “Le courageux”, το τελευταίο μου single, που μόλις κυκλοφόρησε από τη Minos - Emi/Universal».

Ποια θα είναι η συντροφιά σας, επί σκηνής;

«Μαζί μου, θα είναι εκλεκτοί καλεσμένοι τις δύο αυτές μέρες. Οι εκπληκτικοί ηθοποιοί Αντώνης Κρόμπας και Λευτέρης Ελευθερίου θα είναι κοντά μας τη Δευτέρα 3 Απριλίου και θα παρουσιάσουν ένα stand up comedy show με το καταιγιστικό χιούμορ που τους χαρακτηρίζει τόσο στη σκηνή, όσο και στη ζωή. Την Τρίτη 4 Απριλίου, έχω τη χαρά να φιλοξενώ τη φανταστική καλλιτέχνιδα Κατερίνα Πολέμη. Εδώ, θα ακούσουμε ρυθμούς από τη δεύτερη πατρίδα της, τη Βραζιλία, και κάποια ντουέτα έκπληξη. Παρούσα θα είναι και η μπάντα μου, οι Movement Orchestra, με τους Οδυσσέα Αποστολόπουλο στα πλήκτρα, Βασίλη Λαγδά στην κιθάρα, Βίκτωρα Κουλουμπή στο μπάσο, Νίκο Αναστασιάδη στα ντραμς και Χρήστο Σπηλιόπουλο στο τρομπόνι».

Ποιες είναι οι επιρροές σας και ποια στοιχεία συνθέτουν τη μουσική σας;

«Οι επιρροές μου είναι όλα τα είδη μουσικής, που έχω ακούσει από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να ακούει μουσική. Η μαύρη μουσική, σε όλο το φάσμα της, με έχει καθορίσει, καθώς και η μουσική από το Κονγκό -πρώην Ζαΐρ, με τον Papa Wemba να αποτελεί καλλιτεχνικό πρότυπο για μένα. Σίγουρα, η pop κουλτούρα με τον Michael Jackson, αλλά και η hip - hop σκηνή είναι η μουσική που άκουγα μεγαλώνοντας, όπως και το λαϊκό τραγούδι και ο Γιώργος Ζαμπέτας. Όλα αυτά έχουν συνθέσει τη μουσική που φτιάχνω σήμερα. Και παντού στα τραγούδια μου, υπάρχουν κομμάτια των επιρροών μου».

THEODOROU GEORGIA
Μιλήστε μας και για την παράσταση «Μάνα θα πάω στο Hollywood», στην οποία παίζετε.

«Είμαι ευτυχισμένος για αυτό που βιώνω τα τελευταία δύο χρόνια, στο θέατρο Ιλίσια. Είμαι μέρος μιας ευλογημένης παρέας, που, με την καθοδήγηση του Φωκά Ευαγγελινού και της Δήμητρας Παπαδοπούλου, καταφέραμε να διηγηθούμε αυτή την όμορφη ιστορία, που έχει να κάνει με όλους μας. Μιλάμε για μια κωμωδία, που καταφέρνει με το χιούμορ να θίξει ζητήματα, που η κοινωνία μας κρύβει κάτω από το χαλί, και, βέβαια, για έναν θίασο υπερταλαντούχων ηθοποιών. Μεγάλη στιγμή θεωρώ τη συνάντησή μου με τη σπουδαία Ελένη Ροδά!».

Πώς αισθάνεστε για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα;

«Όπως αισθάνεται ο καθένας για αυτά που βλέπει στη χώρα του. Η θλίψη συναντάει την απογοήτευση και γίνονται εκνευρισμός. Πολλές φορές, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με το παράλογο, είτε αυτό λέγεται πολιτεία, είτε υπηρεσία, είτε κοινωνία, και, πραγματικά, πιστεύεις πως η σωτηρία της ψυχής είναι απίστευτα μεγάλο πράγμα. Βλέποντας, όμως, πως ο εκνευρισμός δεν προσφέρει τίποτα, καταφεύγω σε αυτό που μπορώ, εκ φύσεως, να κάνω καλύτερα: παίρνω το θάρρος να φανταστώ, να σχεδιάσω και, εν τέλει, να προβλέψω ένα καλύτερο αύριο. Υπάρχει το κομμάτι στην Ελλάδα, που μπορεί να δημιουργήσει και να σταθεί με αξιοπρέπεια σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει έμπνευση σε αρκετά σημεία και της πόλης μου, της Αθήνας, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Τι εύχεστε για το παρόν και για το μέλλον της ανθρωπότητας και του κόσμου μας;

«Εύχομαι το παρόν να είναι ο προπομπός του μέλλοντος και θα ήθελα να ζω σε έναν πιο ειρηνικό κόσμο από τώρα. Ειρηνικό επί της ουσίας, όχι επειδή ακούγεται ωραία. Οι άνθρωποι ξεχνάνε ότι είναι άνθρωποι, ποια είναι η μοίρα τους και πόσο μάταιο είναι το να μισείς τον συνάνθρωπό σου. Πολλοί ξεχνάνε τον ρόλο που παίζει η τύχη σε αυτό που είμαστε. Ο Σωκράτης είπε πως κανενός το σπέρμα δεν είχε καθοριστεί ότι θα βγάλει βασιλιά η σκλάβο, όλα έγιναν τυχαία. Εύχομαι, στο μέλλον, οι άνθρωποι που διαλέγουν να ζουν τη ζωή τους αγαπώντας, να είναι περισσότεροι από αυτούς που θέλουν να τη ζουν μισώντας».

Πληροφορίες

Half Note Jazz Club: Τριβωνιανού 17, Μετς - Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 210 9213310. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (τραπέζι), 10 ευρώ (μπαρ). Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Seven Spots, Reload Stores, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, ηλεκτρονικά: halfnote.gr και viva.gr.

Προτεινόμενα για εσάς