Αμερικανικός Τύπος: «Επιτυχία» Μπους οι εκλογές στο Ιράκ

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2005 12:41
A- A A+

«Αξιοσημείωτη επιτυχία» η οποία ενισχύει την στρατηγική του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, χαρακτηρίζει σήμερα ο αμερικανικός Τύπος τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στο Ιράκ.

Οι New York Times χαιρετίζουν το θάρρος των ιρακινών ψηφοφόρων «οι οποίοι αψήφησαν τις απειλές θανάτου και χάους» προκειμένου να προσέλθουν στις κάλπες, ενώ η Wall Street Journal σημειώνει ότι οι ιρακινές εκλογές συνιστούν «μια εύγλωττη προσβολή» προς εκείνους που επικρίνουν την πολιτική του προέδρου Μπους.

Από την πλευρά του ο ιρακινός πρωθυπουργός, Ιγιάντ Αλάουι, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη ότι οι εκλογές αποτελούν μία «μεγάλη νίκη κατά της τρομοκρατίας». «Οι τρομοκράτες νικήθηκαν χθες. Οι τρομοκράτες γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν», τόνισε ο Αλάουι.

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα των ιρακινών εκλογών είναι κατά πόσο θα γίνει αποδεκτό το αποτέλεσμα από το σύνολο του ιρακινού λαού και κυρίως τους Σουνίτες, οι οποίοι απείχαν καθολικά από την εκλογική διαδικασία.

«Το στοίχημα είναι να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα από τους Σουνίτες», δήλωσε ο Κάρλος Βαλενσουέλα, επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ που βοήθησε τους Ιρακινούς να διοργανώσουν τις εκλογές.

Η Εκλογική Επιτροπή του Ιράκ ανακοίνωσε ότι η καταμέτρηση των ψήφων των χθεσινών εκλογών εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το νωρίτερο σε δέκα ημέρες.

Αξιωματούχοι της Εκλογικής Επιτροπής εκτιμούν ότι περίπου οκτώ εκατομμύρια εκλογείς προσήλθαν στις κάλπες, ήτοι το 60% εκείνων που είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Yψηλά είναι τα ποσοστά συμμετοχής στις κουρδικές και στις σιιτικές περιοχές,ε ενώ καθολική ήταν η αποχή στις σουνιτικές περιοχές του Ιράκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή