Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Μέσα από τραγούδια, λόγια και αισθήματα, η ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου ξετυλίγει την Ιστορία μας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, σε μια παράσταση για τους κοινούς μας τόπους και για τις προσωπικές διαδρομές που τέμνουν τη συλλογική μνήμη, και μας μιλά για το «Εννέα και πέντε».
Μετά από δύο χρόνια στο θέατρο Διάνα, μια μαγική βραδιά στο κατάμεστο Ηρώδειο, τον περασμένο Αύγουστο, και μια μεγάλη περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο που έδωσε την ευκαιρία σε 95.000 θεατές να την απολαύσουν μέσα από 245 παραστάσεις, η μουσικοθεατρική παράσταση, που χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη των τελευταίων ετών, επέστρεψε για τρίτη χρονιά, στο θέατρο Τζένη Καρέζη αυτή τη φορά, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Περιμένοντας ένα τρένο που καθυστερεί, η Ρίτα Αντωνοπούλου μιλά για την παράσταση και τους λόγος της επιτυχίας της αλλά και για τα συναισθήματά της για τη σημερινή Ελλάδα.
YIANNIS MARGETOUSAKIS PHOTOGRAPH
Ποιος είναι ο σκηνικός και ο μουσικός καμβάς του «Εννέα και πέντε»; «Ένα τρένο που αργεί, μια μπάντα που το περιμένει και κάνει πρόβα στην αποβάθρα κι ένας παραγωγός ραδιοφώνου, ο οποίος, με το τρένο των 9 και 5, περιμένει τον πατέρα του, που έχει να τον δει καιρό, και μοιράζεται μαζί μας σκέψεις και συναισθήματα, κάνοντας στάση σε όλες τις σημαντικές στιγμές αυτού του τόπου, μέσα από προσωπικά βιώματα, από τη χούντα μέχρι σήμερα. Όλο αυτό είναι ντυμένο με τραγούδια των μεγαλύτερων Ελλήνων συνθετών, με τον κόσμο να τραγουδάει μαζί μας από την αρχή έως το τέλος. Εμείς, το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να υπηρετήσουμε αυτή την παράσταση όσο καλύτερα μπορούμε και να ακολουθήσουμε το ταξίδι του γέλιου και της συγκίνησης, που μας προσφέρει απλόχερα, τραγουδώντας με την ψυχή μας».
Στην παράσταση, πώς συναντώνται οι μελωδίες, οι σκέψεις, οι εικόνες, τα συναισθήματα, οι προσδοκίες και οι διαψεύσεις των τελευταίων σαράντα χρόνων;
«Απλά. Με αλήθειες που άλλες φορές πονάνε, άλλες φορές ξεσηκώνουν, άλλες φορές φέρνουν γέλιο. Κι εμείς δίνουμε τη δική μας αλήθεια».
YIANNIS MARGETOUSAKIS PHOTOGRAPH
Ποια είναι η συντροφιά σας επί σκηνής; «Έξι υπέροχοι μουσικοί, ο Οδυσσέας Ιωάννου και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Έχω την καλύτερη παρέα!».
Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η μεγάλη επιτυχία αυτής της παράστασης;
«Στην ψυχή που έχουμε βάλει όλοι και στον τρόπο που την καταθέτουμε - ο καθένας από τη μεριά του και το πόστο του. Η σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη, τα υπέροχα κείμενα του Οδυσσέα, το ταλέντο των μουσικών, η φωνή και η προσωπικότητα του Βασίλη, η δίψα του κόσμου για ουσιαστική μουσική επαφή και επικοινωνία. Το είπα και παραπάνω. Όπου υπάρχει αλήθεια που δονείται, ο κόσμος την έχει ανάγκη και την αγκαλιάζει».
Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;
«Αγωνία μεγάλη. Φόβο. Θλίψη. Απογοήτευση. Θυμό. Όχι για τον τόπο, αλλά για την τύχη του έρμου του τόπου και των ανθρώπων του. Όπως όλος ο κόσμος δηλαδή».
Τι μας έφερε σε αυτό το μελανό σημείο; «Ξέρετε, ο καθένας μπορεί να κάνει αναλύσεις, απολογισμούς, να μιλάει με βεβαιότητες και αποδείξεις. Υπάρχουν τόσα μελανά σημεία στην ιστορία της ανθρωπότητας, που από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις. Ο άνθρωπος έχει πρόβλημα. Το ανθρώπινο είδος έχει πρόβλημα. Κι όσο ο άνθρωπος δεν ξυπνά μέσα του, δεν ακούει τη φωνή του, θα βρισκόμαστε συνεχώς μπροστά σε αποτρόπαια εγκλήματα, καταστροφές, αδικίες, βία, πολέμους κτλ.».
Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;
«Φώτιση. Με την έννοια της συνειδησιακής ουσιαστικής αποκάλυψης. Θαύμα; Μάλλον».
Βλέπετε αίσιους οιωνούς για το μέλλον;
«Δεν βλέπω. Προσπαθώ, όμως, να τους εφευρίσκω μέσα μου, για να μπορώ να συνεχίζω την καθημερινότητά μου και να πιστεύω ότι, ίσως, η κόρη μου δεν ζήσει καταστροφές. Ότι, ίσως, ζήσει σε άλλες συνθήκες, πιο όμορφες. Μόνο έτσι, μπορώ να τραγουδάω».
YANNIS MARGETOUSAKIS
Ταυτότητα παράστασης Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης, κείμενα - αφήγηση: Οδυσσέας Ιωάννου, μουσική ενορχήστρωση: Ανδρέας Αποστόλου, ηχοληψία: Αλέξανδρος Μπίτος, φωτογραφίες: Γιάννης Μαργετουσάκης, τραγούδι: Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Ρίτα Αντωνοπούλου, πιάνο: Ανδρέας Αποστόλου - Γιώργος Θεοδώροπουλος, ντραμς - κρουστά: Στέφανος Δημητρίου, ηλεκτρικό μπάσο: Βαγγέλης Πατεράκης, βιολί - τραγούδι: Μαίρη Μπρόζη, κιθάρες - πνευστά: Γιάννης Αυγέρης.
Πληροφορίες
Θέατρο Τζένη Καρέζη: Ακαδημίας 3 - Αθήνα, τηλ.: 210 3636144. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 19:00. Τιμές εισιτηρίων: Παρασκευή: γενική είσοδος: 16 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό, νεανικό, συνταξιούχων, ανέργων): 12 ευρώ, Σάββατο: γενική είσοδος: 20 ευρώ, Κυριακή: γενική είσοδος: 20 ευρώ, μειωμένο: 14 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμείο θεάτρου: καθημερινά (εκτός Δευτέρας): 11:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00, τηλ. κρατήσεων: 210 3636144, 210 3625520 και 210 3644921, καταστήματα Public, Media Markt, Seven Spots, Reload Stores και σε όλα τα συνεργαζόμενα σημεία με το viva.gr, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr και public.gr.