Τζέσικα Γιωσαφάτ: «…πάντα, με ενδιάφερε το “γιατί”…»

Η συγγραφέας μιλά με αφορμή την κυκλοφορία των βιβλίων της και μια σειρά παιδικών δράσεων
Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017 09:50
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Με έναυσμα την κυκλοφορία των βιβλίων της, «Το μυστικό ταξίδι μου... χωρίς την πιπίλα» και «Το μυστικό ταξίδι μου... χωρίς την πάνα» από τις εκδόσεις Key Books, η οποία πυροδότησε τη διοργάνωση  δύο ημερών γεμάτων παιχνίδι, φαντασία, γνώση και δημιουργικότητα, τις Κυριακές 2 και 9 Απριλίου, στον πολυχώρο Yoleni's, η συγγραφέας Τζέσικα Γιωσαφάτ μάς μιλά για τις δημιουργίες της.

Τι σας έκανε να γράψετε αυτά τα βιβλία;

«Τα βιβλία ήρθαν σαν φυσική συνέχεια της διαδικασίας αφήγησης ιστοριών, που ξεκίνησα στο παιδί μου, από μωρό. Εκτός από τα βιβλία που διαβάζαμε, είχα πλάσει μια ιστορία που του άρεσε πολύ, με πρωταγωνιστή έναν ανεμιστήρα! Και όταν ήρθε η ώρα της μετάβασης της πιπίλας και της πάνας, σκέφτηκα πως θα μου άρεσε να είχα να του διαβάσω κάποια βιβλία σχετικά. Ιστορίες, όμως, που δεν θα είχαν σχέση με τη καθημερινότητα, όπως τη βιώνουμε, ούτε με τη “νεράιδα που θα πάρει την πιπίλα”, όσο πιασάρικο και αν είναι, και χωρίς την έντονη παρουσία των γονιών. Αλλά με παιδοκεντρικό χαρακτήρα, ήρωα με δράση και επιλογή και έντονο το στοιχείο της φαντασίας. Βέβαια, η δημιουργία βιβλίων ήταν και λίγο φυσική συνέχεια των σπουδών μου, ειδικότερα στη σχολή Βακαλό, όπου έκανα ζωγραφική, γραφιστική κ.λπ.».

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σας; Η τέχνη της μαμάς μαθαίνεται ή είναι ενστικτώδης;

«Η έμπνευση ήταν η φιλοσοφία, που ανέπτυξα με τον καιρό για το πώς θέλω να μεγαλώσω η ίδια το παιδί μου. Παρατηρώντας, διαβάζοντας και αποκρυπτογραφώντας θεωρίες για την ανάπτυξη των βρεφών και παιδιών, βρήκα τη χρυσή τομή ανάμεσα σε απόψεις παλιές και νεώτερες. Ήθελα, λοιπόν, να συγκεράσω απόψεις και θεωρίες, όπως η ψυχαναλυτική για τα πέντε πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού, και την απόλυτη  επίδρασή τους στην ενήλικη ζωή μας, με τη σπουδαιότητα της ελεύθερης σκέψης του παιχνιδιού και της φαντασίας, χωρίς τα δικά μας στεγανά. Θέλησα, με άλλα λόγια, να προσεγγίσω ένα σοβαρό θέμα - με προεκτάσεις μεγαλύτερες από αυτές που νομίζουμε, την εξάρτηση, δηλαδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, από την πιπίλα και την πάνα - με έναν τρόπο ανάλαφρο, θετικό, και όχι “διδακτικό” ή καταπιεστικό.

Όσο για το αν μια μαμά “γεννιέται ή γίνεται”, πιστεύω πως ισχύει  αυτό, που λέμε για τους ανθρώπους γενικά: πως είναι 50% γονίδια και 50% ανατροφή. Έτσι, λοιπόν, προσωπικά, θεωρώ ότι το 50% είναι ένστικτο, ανάλογα με τις δικές μας εμπειρίες σαν παιδιά, και το 50% είναι ενημέρωση, ασχολία και προβληματισμός, δηλαδή επίδραση από το περιβάλλον».

Επηρεαστήκατε από τον πατέρα σας, ο οποίος είναι ψυχαναλυτής;

«Φυσικά. Καταρχάς, επηρεάστηκα άμεσα από το βιβλίο του, “Μεγαλώνοντας μέσα στην ελληνική οικογένεια”, που έδωσε σε πολύ κόσμο ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει στην ψυχή και το σώμα των μωρών και μικρών παιδιών, ακόμα και μέσα από την κοιλιά της μαμάς. Όμως, και η κοσμοθεωρία μου επηρεάστηκε από το πατέρα μου. Ειδικά από τον τρόπο σκέψης του και διαχείρισης των ανθρωπίνων σχέσεων. Ίσως, φταίει ένα μικρό κοινό γονίδιο...!  Ίσως, η ανατροφή και από τους δυο μου γονείς, που κυρίαρχο στοιχείο είχαν πάντα τον σεβασμό στη προσωπικότητά μου. Το αποτέλεσμα ήταν πως, πάντα, με ενδιάφερε το “γιατί”. Γιατί  είμαστε έτσι, γιατί κάνουμε ό,τι κάνουμε, γιατί νιώθουμε, όπως νιώθουμε. Πρώτα από όλα, για να εξηγήσω εμένα! Πόσο μάλλον, όταν φέρεις την ευθύνη να βοηθήσεις στη διάπλαση ενός μικρού ανθρώπου. Όλα αυτά τα ερωτήματα γίνονται πιο καθοριστικά».

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Τι εύχεστε για το μέλλον;

«Η συνέχεια των βιβλίων είναι ήδη στο μυαλό μου. Θέλω να ασχοληθώ με ένα ακόμα στάδιο αυτής της κρίσιμης πρώτης πενταετίας και να κλείσω έτσι τον αρχικό στόχο μου. Δηλαδή, να βοηθήσω, με ένα παραμύθι, τους γονείς και τα παιδιά να προσεγγίσουν ευκολότερα διάφορες φάσεις ανάπτυξης. Εύχομαι, μετά από αυτό, να μπορέσω να γράψω βιβλία, που θα είναι για ηλικίες που θα μπορέσει να τα απολαύσει και ο δικός μου μικρός, γιατί μόλις έκλεισε τα πέντε και δεν πρόλαβε τα βιβλία στον σωστό τους χρόνο!».

Πρόγραμμα δράσεων

Κυριακή 2 Απριλίου - Για παιδιά και γονείς

Έκθεση έργων της Τατιάνας Κοντούλη, με θεματολογία που γεφυρώνει το παιδικό με το ενήλικο. Θα εκτεθούν και 2 έργα, εμπνευσμένα από τις ιστορίες των βιβλίων

11:00 -13:00 και 16:00 - 18:00: Διαδραστικό και θεατρικό παιχνίδι για παιδιά και γονείς, με τη Μαρία Παυλοπούλου. Ηλικίες: 2 - 5. Θέσεις για 20 παιδιά με έναν συνοδό ανά παιδί. Προτείνονται τα άνετα ρούχα.

13:30 - 14:00 και 14:30 - 15:00: Yoga με τη Νικόλ Ιωαννίδη για παιδιά και γονείς. Ηλικίες: 2 - 5. Θέσεις για 20 παιδιά με έναν συνοδό ανά παιδί, ανά session. Παρέχονται στρώματα yoga. Προτείνονται τα άνετα ρούχα. Στην κράτηση, είναι απαραίτητη η διευκρίνιση επιλογής του 1ου ή του 2ου session.

Κυριακή 9 Απριλίου - Για γονείς

11:00 - 13:00: Συζήτηση με τον παιδοψυχίατρο Ματθαίο Γιωσαφάτ, για τις φάσεις ανάπτυξης από 0 - 5 ετών. Θέσεις: 80 ενήλικες.

13.45 - 15.15: Βιωματικό workshop με τη Μαρία Παυλοπούλου και τη Νικόλ Ιωαννίδη, για το παιχνίδι και τη σωματική έκφραση βρεφών/παιδιών 0 - 5 ετών. Θέσεις: 40 ενήλικες. Προτείνονται τα άνετα ρούχα.

16:00 - 19:00: «Βalancing mommy» - βιωματικό workshop από τη Νικόλ Βουρβουριώτη μόνο για μαμάδες. Θέσεις: 50. Θα πραγματοποιηθεί διάλειμμα 15 λεπτών.

Μεταξύ των δράσεων, και τις δύο Κυριακές, θα γίνουν αναγνώσεις των βιβλίων.

Πληροφορίες

Yoleni's: Σόλωνος 9 - Αθήνα, τηλ.: 212 2223623. Για τις όλες τις δράσεις, απαιτείται κράτηση στο 210 2524234. Στα προγράμματα για τα παιδιά, επιτρέπεται η παρουσία ενός μόνο συνοδού ανά παιδί.

Προτεινόμενα για εσάς