ΝΑΤΟ, εξοπλιστικά και διμερής συνεργασία στη συνάντηση Καμμένου - Μάτις

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 19:34
UPD:25/03/2017 15:58

Για τη Σούδα, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι διεξήχθη μεγάλη συζήτηση σχετικά «με τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επέκταση της βάσης και τη σημασία της για τη συμμαχία».  

A- A A+

Θέματα που αφορούν τη διμερή συνεργασία, το ΝΑΤΟ, το προσφυγικό αλλά και η δημιουργία ασπίδας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις, στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Καμμένος κάλεσε τον κ. Μάτις να επισκεφθεί την Ελλάδα και ειδικότερα τη Σούδα, με τον Αμερικανό αξιωματούχο να αποδέχεται την πρόσκληση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι «συζητήσαμε αρκετά για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και την ανάγκη ενεργοποίησης της συμφωνίας SNMG2 του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Αιγαίου, όπως επίσης για την εξάπλωση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και την ανάγκη ελέγχου, ιδίως των πηγών, της παράνομης χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και το πώς μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά η Ελλάδα».

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι η νέα διοίκηση του Τραμπ αντιλαμβάνεται τον ιδιαίτερο ρόλο του έθνους - κράτους. Για τη Σούδα, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι διεξήχθη μεγάλη συζήτηση σχετικά «με τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επέκταση της βάσης και τη σημασία της για τη συμμαχία».  

Επί τάπητος τέθηκαν και τα εξοπλιστικά, με τον κ. Καμμένο να περιγράφει την οικονομική κατάσταση της χώρας, ζητώντας από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών να υπάρξει ένα πλάνο, ώστε «από τη μία πλευρά να μπορέσει να εξοπλιστεί η Ελλάδα και από την άλλη χωρίς αυτό να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό». «Νομίζω ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «αρχίζει μία καινούργια ημέρα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στον τομέα της άμυνας».

Ερωτηθείς αν έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, ο κ. Καμμένος είπε ότι «είναι πλέον γνωστά αυτά. Με την παρουσία της SNMG2 και των αμερικανικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή γνωρίζουν την παραβατικότητα από την πλευρά της Τουρκίας».

«Αυτό το οποίο συμφωνήσαμε είναι ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η ηρεμία στην περιοχή και να μην ανοίξουν άλλα μέτωπα. Ήδη έχουμε ανοιχτά μέτωπα στη Λιβύη και στη Συρία. Θα πρέπει να υπάρξει σύνεση και να μην δημιουργούνται θέματα εκεί που δεν υπάρχουν», συμπλήρωσε. 

Ο κ. Καμμένος επεσήμανε ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας «συνεχάρη την Ελλάδα για το ότι κρατάει το 2% στο “μπάτζετ” του ΝΑΤΟ. Του είπα ότι εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για αυτό, αλλά έχουμε μεγάλη πίεση από την πλευρά των πιστωτών και των υπουργών Οικονομικών. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δουν και οι κυβερνήσεις μεταξύ τους». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή