Ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην εταιρική σχέση με την Ε.Ε.

Άρθρο στη «Ν» για την επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης
Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 11:29
UPD:12:58
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Τζέφρι Ρ. Πάιατ
Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία

Σε αυτήν την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τόσο σημαντική όσο ποτέ· όχι μόνο για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εταίροι και σύμμαχοι στα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας σήμερα. Η Ε.Ε. δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι το αυτόματο σημείο εκκίνησής μας όταν προσεγγίζουμε τις πιο πολύπλοκες παγκόσμιες προκλήσεις. Όπως έχει δείξει η ιστορία κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι δεκαετιών, είμαστε όλοι δυνατότεροι όταν συνεργαζόμαστε μέσω της διατλαντικής εταιρικής σχέσης μας.

Ο αντιπρόεδρος Πενς επεσήμανε τη δέσμευση των ΗΠΑ προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τη στενή συνεργασία και την εταιρική σχέση μας. Ο αντιπρόεδρος Πενς υπογράμμισε επίσης ότι «όποιες και αν είναι οι διαφορές μας, οι δύο μας ήπειροι μοιράζονται την ίδια κληρονομιά, τις ίδιες αξίες, και πάνω απ’ όλα, τον ίδιο σκοπό: την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας μέσω της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Η προώθηση και προστασία αυτών των βασικών δημοκρατικών αξιών θα είναι πάντα στην καρδιά της διατλαντικής σχέσης μας. Αυτές είναι οι θεμελιώδεις αρχές που στηρίζουν την πολιτική και οικονομική μας συνεργασία.

REUTERS

Φέτος, επίσης υπερήφανα γιορτάζουμε την 70ή επέτειο του δόγματος Τρούμαν και του Σχεδίου Μάρσαλ. Το 1947, ο πρόεδρος Τρούμαν έλαβε την τολμηρή απόφαση να βοηθήσει τους λαούς της Ευρώπης σε μια κρίσιμη στιγμή, και τιμούμε τη διορατικότητά του ότι οι διατλαντικές εταιρικές σχέσεις μας θα γίνονταν από τις πιο σταθερές και σημαντικές παγκόσμιες σχέσεις μας. Τα δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, μετά την καταστροφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πυροδότησαν ευρεία οικονομική ανάπτυξη και βοήθησαν στην αποκατάσταση της ευρωπαϊκής ευημερίας.

Το Σχέδιο Μάρσαλ είναι ένα παράδειγμα της γενναιοδωρίας των Ηνωμένων Πολιτειών στο μέγιστο σημείο της και παραμένουμε πολύ υπερήφανοι που στηρίξαμε τους Ευρωπαίους φίλους και συμμάχους μας κατά την περίοδο της ανάγκης τους.

Η ιστορία έχει επίσης αποδείξει ότι τα κεφάλαια του Σχεδίου Μάρσαλ ήταν ανάμεσα στις πιο σοφές επενδύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αρωγή αυτή οδήγησε στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών βιομηχανιών άνθρακα και χάλυβα, οι οποίες άρχισαν να διαμορφώνουν αυτό που αργότερα θα γινόταν η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης έθεσε τα θεμέλια για την ισχυρή διατλαντική συμμαχία την οποία γιορτάζουμε σήμερα. Σήμερα, συγχαίρω όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδιαίτερα τους φίλους και συμμάχους μας εδώ στην Ελλάδα, σε αυτήν τη σημαντική επέτειο. Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας ισχύος και σταθερότητας στην περιοχή, ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια ισχυρή και ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση εξυπηρετεί τον κοινό μας στόχο της προώθησης της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στη διατλαντική σχέση μας και συγχαίρουμε τους εταίρους μας στην Ελλάδα σε αυτό το ιστορικό ορόσημο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή