Τελευταία σελίδα

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2005 18:14

A- A A+

«H είδηση του θανάτου είναι σαν μια σαρκαστική και μη αναιρέσιμη διάψευση», γράφει ο νομπελίστας συγγραφέας Ιμρε Κέρτες. Αυτήν τη συνταρακτική στην απλότητά της αλήθεια, θυμήθηκα, όταν πληροφορήθηκα το θάνατο του δημοσιογράφου του BBC, Αϊβαν Νόμπλ.

Ο καρκίνος νίκησε τον Αϊβαν, ανακοίνωσε σήμερα το BBC για το δημοσιογράφο του, ο οποίος είχε συγκινήσει χιλιάδες αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο με το «Ημερολόγιο ενός όγκου» στην ιστοσελίδα του BBC.

Το ηλεκτρονικό ημερολόγιο «βγήκε στον αέρα» στις 12 Σεπτεμβρίου του 2002, λίγες μέρες αφότου ο Αϊβαν έμαθε ότι είχε κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο.

Ο συντάκτης του BBC για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας μοιράστηκε με τους αναγνώστες του ό,τι είχε σχέση με την ασθένειά του, την οποία προσπάθησε να απομυθοποιήσει, μιλώντας ανοικτά και προτρέποντας και τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Ο Αϊβαν έγραφε για τις αμφιβολίες του για να τις ξορκίσει, τολμούσε να εκτεθεί ακόμη κι όταν έχανε το κουράγιο του, μοιραζόταν τις χαρές της καθημερινότητας, διηγούνταν στιγμές από την οικογενειακή του ζωή. Εκανε κοινωνούς τους αναγνώστες του της γέννησης του δεύτερου παιδιού του. Κι εκείνοι τού απαντούσαν, αντάλλασσαν απόψεις, τον ενθάρρυναν.

Σύμφωνα με το BBC, περίπου 100.000 αναγνώστες διάβασαν κάθε σελίδα του ημερολογίου του. Η τελευταία του σελίδα -την οποία είχε γράψει στα τέλη του 2004, όταν η ασθένεια τον είχε πλέον καταβάλει- που δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου δέχτηκε 300.000 επισκέψεις.

«Ηρθε η ώρα» έγραφε ο Νομπλ. Σημείωνε ότι δεν αισθανόταν νικημένος, και ευχαριστούσε για την ανταπόκριση και την αλληλεγγύη που τον βοήθησε να «ξεγελάσει» για τόσο διάστημα τη νόσο.

Μετά τη διάγνωση τον Αύγουστο του 2002, υπεβλήθη σε τρεις επεμβάσεις, και σε χημειοθεραπείες, νυμφεύτηκε, και ενόσω τα συμπτώματα υποχώρησαν, πήρε με τη σύζυγό του την απόφαση να αποκτήσουν και δεύτερο παιδί, που ήρθε στον κόσμο τον Ιούλιο του 2004.

Ο Αϊβαν, 37 ετών, έφυγε χθες. Το ημερολόγιό του θα εκδοθεί μέσα στο 2005 και τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή