Τρεις δικαστικοί παραπέμφθηκαν προς απόλυση

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2005 18:29
A- A A+

Με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης παρέπεμψε σήμερα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιώργος Κάπος, τους τρεις δικαστικούς, που φέρονται να εμπλέκονται στο παραδικαστικό κύκλωμα. Πρόκειται για τον αντεισαγγελέα Εφετών Ν. Αθανασόπουλο, την πρωτοδίκη Αντωνία Ηλία και την επίσης πρωτοδίκη Παναγιώτα Τσέβη, η οποία έχει αρνηθεί την εμπλοκή της στο κύκλωμα και υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει τον αρχιμανδρίτη Γιοσάκη και ότι «η έκδοση ευνοϊκών υπέρ αυτού αποφάσεων ήταν συμπτωματική».

Ο κ. Κάππος άσκησε συμπληρωματική πειθαρχική δίωξη για δωροδοκία κατά του προέδρου Πρωτοδικών, Λεωνίδα Στάθη, ο οποίος κλήθηκε, την Πέμπτη, από τον επιθεωρητή Χρήστο Μπαλτά για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την κατηγόρια της δωροδοκίας. Ο κ. Στάθης δεν εμπλέκεται σε κυκλώματα, αλλά έχει παραπεμφθεί για άλλα δικαστικά αδικήματα.

Εξάλλου εντός της εβδομάδας παραπέμπονται άλλοι τέσσερις, ενώ αναμένεται να ασκηθούν και άλλες 11 πειθαρχικές διώξεις από τον αντιεισαγγελέα Γιώργο Σανιδά, για επιμέρους πειθαρχικά παραπτώματα, που φέρεται ότι έχουν τελέσει δικαστικοί λειτουργοί. Με αφορμή τις παραπομπές, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γιώργος Κάπος προανήγγειλε ότι «θα κοπούν κεφάλια εκεί, που θα κρίνουν τα όργανα της Δικαιοσύνης ότι πρέπει να γίνει».

«Η κυβέρνηση έχει την αποφασιστικότητα και τη βούληση να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα διαφθοράς», δήλωσε αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στους δέκα μήνες έχει κάνει πολύ περισσότερα πράγματα για την αντιμετώπιση και την πάταξη της διαφθοράς από όσα είχαν κάνει οι άλλες κυβερνήσεις τα τελευταία 10 χρόνια.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση των συντονιστών, τόνισε ότι «τα φαινόμενα της διαφθοράς πρέπει να καταπολεμηθούν χωρίς όμως να υπάρξει παρέμβαση στο "αυτοδιοίκητο" της δικαιοσύνης».

Κάθαρση στην Εκκλησία

Την ίδια ώρα, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος προανήγγειλε κάθαρση, χωρίς συμβιβασμούς, στους κόλπους της Εκκλησίας.

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επισήμανε ότι παρακολουθεί όλα όσα λέγονται και γράφονται αυτές τις μέρες για την Εκκλησία, η οποία, όπως τόνισε, είναι το αποκούμπι του λαού μας.

Οφείλουμε, είπε, να την προστατέψουμε. «Το καθήκον μου είναι ένα: να προχωρήσει η κάθαρση χωρίς κανένα συμβιβασμό, με αίσθημα δικαίου, διαφάνεια, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα». πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη συγκαλείται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, στην οποία αναμένεται να εξεταστεί και η πολύκροτη υπόθεση Γιοσάκη. Ο μητροπολίτης Αττικής, Παντελεήμων, με γραπτή του δήλωση ζητά από την Ιερά Σύνοδο να του υποδείξει κατάλληλο κληρικό για την διεξαγωγή των ανακρίσεων σχετικά με την υπόθεση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή