Dasho Kurti: «…καλώ όλο τον κόσμο να έρθει να τραγουδήσουμε για την προσφυγιά…»

Ο συνθέτης μιλά για τη φιλανθρωπική συναυλία του για τους πρόσφυγες
Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017 10:35

Ο Dasho Kurti μιλά για τη συναυλία, για την πορεία του και για τον κόσμο μας.

A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Μετανάστης και ο ίδιος, ο συνθέτης και δεξιοτέχνης του ακορντεόν, Dasho Kurti, ευαισθητοποιημένος με το θέμα των προσφύγων, πήρε την πρωτοβουλία για μια μεγάλη συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα, με τίτλο «Ξένε, τι ζητάς εδώ - Τραγουδάμε για τη προσφυγιά», τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο, και μας μιλά για αυτό το εγχείρημα.

Με την αφιλοκερδή συμμετοχή των ερμηνευτών Ελένης Βιτάλη, Γιώργου Νταλάρα, Γλυκερίας, Μίλτου Πασχαλίδη, Ελένης Τσαλιγοπούλου, Γιώργου Μεράντζα, Σοφίας Παπάζογλου, Βασίλη Προδρόμου, Ασπασίας Στρατηγού, Ισίδωρου Πάτερου, Κώστα Τριανταφυλλίδη, Πέτρου Κουλουμή και Στέφανου Δορμπαράκη, και σε σκηνοθεσία Νίκου Σούλη, η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Οδό, την Τετάρτη 29 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αλβανία, ο Dasho Kurti, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα με το μεταναστευτικό κύμα των ομοεθνών του, που, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, μετά τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές που σημειώθηκαν στη χώρα τους, πέρασαν τα σύνορα, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, κι έχοντας καταφέρει να ασχοληθεί με αυτό που αγαπά και με μουσικές σπουδές στη χώρα του, μιλά για τη συναυλία, για την πορεία του και για τον κόσμο μας.

Τι σας ώθησε να πραγματοποιήσετε αυτήν τη συναυλία;

«Πριν από 24 χρόνια, έφυγα κι εγώ από τη χώρα μου και ήρθα στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή. Πιστεύω ότι είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους, γιατί γνώρισα πολύ ωραίο κόσμο. Πέρυσι, συμμετείχα σε μία συναυλία στη Λέσβο για τους πρόσφυγες και είδα, στα παιδιά, στις γυναίκες, στους άντρες, βουρκωμένα μάτια. Είδα μια πολύ δύσκολη κατάσταση και σκέφτηκα ότι το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω, πρώτα ως άνθρωπος και μετά ως μουσικός, είναι μια μεγάλη συναυλία για τους ανθρώπους αυτούς. Με τη μουσική μου, τις συνεργασίες μου και τους φίλους καλλιτέχνες που με έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια! Να τραγουδήσουμε όλοι μαζί για την προσφυγιά!».

Έχετε βιώσει προσωπικά την εμπειρία της μετανάστευσης. Τι αντιμετωπίσατε και πώς καταφέρατε να ασχοληθείτε με τη μουσική;

«Τα πρώτα χρόνια ήταν πάρα πολύ δύσκολα, όπως είναι και για όλους! Αλλά, πάντα, στο μυαλό μου, σκεφτόμουν να συνεχίσω να ασχολούμαι με τη μουσική. Έτσι, με τα πρώτα μου λεφτά, αγόρασα ένα ακορντεόν και συνέχισα τις σπουδές μου στη μουσική. Στον δρόμο μου, βρέθηκαν πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι, που πίστεψαν σε μένα. Κι έτσι, συνεχίζω το ταξίδι αυτό μέχρι και σήμερα».

Τι εύχεστε για το παρόν και για το μέλλον του κόσμου μας;

«Εύχομαι το καλύτερο για την κοινωνία που ζούμε και αυτή η συναυλία να είναι αφορμή, για να προσφέρουμε όλοι το ελάχιστο στον διπλανό μας! Ένα συναίσθημα που μας κάνει όλους καλύτερους ανθρώπους. Είμαι πολύ αισιόδοξος για τα πράγματα, για αυτόν τον λόγο καλώ όλο τον κόσμο να έρθει να τραγουδήσουμε για την προσφυγιά. Στο πρόγραμμα αυτό, θα έχει δικά μου τραγούδια από τη δισκογραφία μου, θα έχει σμυρναίικα, Μίκη Θεοδωράκη, Τσιτσάνη, Χατζιδάκι. Τραγούδια, με θέμα την προσφυγιά που βιώνουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και τώρα και στο παρελθόν. Καλώς να ανταμώσουμε λοιπόν!».

Πληροφορίες

Ιερά Οδός: Ιερά Οδός 18 - 20, Αθήνα, τηλ.: 210 3428272. Διάρκεια συναυλίας: 2.30 ώρες. Τιμές εισιτηρίων: καθήμενοι: 15 ευρώ, όρθιοι: 10 ευρώ. Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: viva.gr, αγορά εισιτηρίου την ημέρα της συναυλίας από το ταμείο: μόνο με μετρητά.

Προτεινόμενα για εσάς