«Κανένα ίχνος αλληλεγγύης» είναι ο τίτλος άρθρου στη γερμανική εφημερίδα Τageszeitung αναφορικά με τις καταγγελίες εθελοντών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για αδιαφανείς διαδικασίες και καταχρηστικές πρακτικές στο πλαίσιο των διαδικασιών παροχής ασύλου.
«Η Ε.Ε. το γνωρίζει, αλλά δεν κάνει τίποτα», γράφει χαρακτηριστικά η TAZ. Έναν χρόνο μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τoυρκίας για το προσφυγικό «αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σε διάφορες χώρες - μέλη πρέπει να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο 'Δουβλίνο'. Η Κομισιόν θεωρεί ικανοποιητική την κατάσταση στους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς».
Εντούτοις, σύμφωνα με την TAZ, πολλές ΜΚΟ καταγγέλλουν ότι στο πλαίσιο της εξέτασης αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα δεν λαμβάνονται υπ' όψιν βασικές αρχές που οφείλει να σέβεται ένα κράτος δικαίου. Εθελοντές που έχουν αποκτήσει εμπειρία στη Λέσβο καταγγέλλουν ότι «σχεδόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ενημέρωση για τα δικαιώματά τους κατά τη διαδικασία παροχής ασύλου».
Οι ελλείψεις σε καταρτισμένο προσωπικό είναι μεγάλες, ενώ τα αιτήματα εξετάζονται χωρίς ώρες κοινού ή ακροάσεις… αλλά με «κλήσεις από μεγάφωνα». Καταγγέλλουν επίσης τα αδιαφανή κριτήρια υπαγωγής αιτούντων άσυλο στις λεγόμενες «fast track» διαδικασίες» αλλά και το γεγονός ότι η βασική γλώσσα επικοινωνίας με τους άμεσα ενδιαφερόμενους είναι τα ελληνικά. Σύμφωνα με την ΤΑΖ οι ευθύνες της Ε.Ε. είναι μεγάλες, τόσο απέναντι στους πρόσφυγες όσο και απέναντι στην Ελλάδα, που δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει μόνη της στη διαχείριση του προσφυγικού.