Η Κίνα μπορεί να αποτρέψει τρία εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως εάν εγκριθούν και εφαρμοστούν αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας του αέρα, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Συγκεκριμένα, το βαρύ ανθρώπινο κόστος μπορεί να αποφευχθεί αν επιβληθούν οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα επίπεδα των βλαβερών σωματιδίων στην ατμοσφαιρική ρύπανση, αναφέρει η ομάδα με επικεφαλής τον Ζου Μαϊγκένγκ από το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Πολλές από τις πόλεις της Κίνας υποφέρουν από χρόνια ρύπανση του αέρα και η κυβέρνηση κήρυξε πριν από τρία χρόνια έναν «πόλεμο» κατά της αιθαλομίχλης. Οι επιστήμονες μελέτησαν επίπεδα θνησιμότητας και συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων με διάμετρο κάτω από 10 μικρόμετρα (PM10), σε 38 μεγάλες πόλεις.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ανώτερη συγκέντρωση των ΡΜ10 στα 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αλλά το μέσο επίπεδο που καταγράφηκε στις πόλεις ήταν 93 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, σύμφωνα με την έρευνα.
Υπολογίζεται πως 8,6 θάνατοι την ημέρα συμβαίνουν κατά μέσο όρο σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, συμπεριλαμβανομένων 4,4 από καρδιοαναπνευστικά νοσήματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια αύξηση κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε επίπεδα συγκέντρωσης ΡΜ10 οδήγησε σε 0,44% αύξηση της συνολικής θνησιμότητας.
«Ένας πρόχειρος υπολογισμός αποκαλύπτει ότι η ευθυγράμμιση των επιπέδων ΡΜ10 της Κίνας με τα παγκόσμια πρότυπα υγείας των 20 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο θα αποτρέψει τρία εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως», αναφέρει η έρευνα που κάλυψε μία περίοδο από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2013.
Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην ατμοσφαιρική ρύπανση, με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τους άνδρες, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η επίδραση των ΡΜ10 σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ήταν στατιστικά ασήμαντη, με την ατμοσφαιρική ρύπανση να πλήττει τους ηλικιωμένους κυρίως βραχυπρόθεσμα.