Βίντεο κακομεταχείρισης κρατουμένων στο Γκουαντανάμο

Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2005 18:40
UPD:18:48
A- A A+

Βίντεο που έχει γυριστεί στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο, δείχνει κρατούμενους να κακομεταχειρίζονται συστηματικά από τους δεσμοφύλακές τους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, μετέδωσε το Αssociated Press.

Σύμφωνα με απόρρητη αναφορά του αμερικανικού στρατού, καθώς και στιγμιότυπα που έχει στη διάθεσή του το Associated Press, φρουροί στις φυλακές του Γκουαντανάμο εμφανίζονται να γρονθοκοπούν κρατουμένους ή να τους απογυμνώνουν προτού τους κλείσουν στα κελιά τους. Επίσης άλλα βίντεο δείχνουν έναν άνδρα δεμένο σε ένα κρεβάτι κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, πως μία από τις ανακριτικές ομάδες αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες οι οποίες κακομεταχειρίζονται τους μουσουλμάνους κρατουμένους.

Η εξασέλιδη αναφορά συντάχθηκε τον περασμένο Ιούνιο από τη Νότια Διοίκηση στο Μαϊάμι, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται η βάση του Γκουαντανάμο. Η απόρρητη αναφορά βασίζεται σε βίντεο διάρκειας είκοσι λεπτών, που αφορά τις «Δυνάμεις Αμεσης Αντίδρασης» (IRF).

Ωστόσο, οι συντάκτες της αναφοράς αναφέρουν πως δεν υπάρχει απόδειξη ότι η κακομεταχείριση αιχμαλώτων στο Γκουαντανάμο ήταν συστηματική.

(Περισσότερες πληροφορίες για τη Joint Task Force Guantanamo στο www.nsgtmo.navy.mil/jtfgtmo/mission.html ).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή