Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά «δεν θα δεχθούμε να τίθενται νέα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ πέραν των αρχικώς συμπεφωνημένων», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη μιας ικανοποιητικής συμφωνίας με τους θεσμούς.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Agenzia Nova», ο κ. Βούτσης -ο οποίος στο πλαίσιο της 60ης επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης επισκέπτεται την ιταλική πρωτεύουσα- επεσήμανε ότι «η διαμάχη ανάμεσα στο ΔΝΤ και στις ηγέτιδες ευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να σταματήσει ή να επιλυθεί, ασφαλώς όχι σε βάρος της χώρας μας».
«Εργαζόμαστε ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, προκειμένου να περιληφθούν στην ατζέντα προβλέψεις για τη διαχείριση του χρέους και την απομείωσή του, όσο και για τα μελλοντικά πλεονάσματα της οικονομίας, έτσι ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις, ότι οποιαδήποτε μέτρα συμφωνηθούν θα υλοποιηθούν χωρίς δημοσιονομική επίπτωση, δηλαδή θα εξισορροπηθούν σε κοινωνικό επίπεδο με άλλες θετικές πολιτικές», σημείωσε επίσης.
Μιλώντας για την εσωτερική πολιτική κατάσταση σημείωσε ότι «η κυβερνητική σταθερότητα στην Ελλάδα εξαρτάται καθ' ολοκληρίαν από τις σχέσεις της κυβέρνησης με την κοινωνία, ιδίως όταν τίθενται οικονομικά μέτρα για κρίσιμα ζητήματα, όπως τα εισοδήματα και οι φόροι». Ο πρόεδρος της Βουλής άφησε αιχμές για τη στάση της Ν.Δ., υπογραμμίζοντας πως «αφού άσκησε πιέσεις για ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καλεί και για πρόωρες εκλογές, κάτι που θα καθυστερούσε περαιτέρω νέες συμφωνίες στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές».
Αναφερόμενος στην Ε.Ε., εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων δεν φαίνεται ικανή να οδηγήσει σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού σχεδίου. Χαρακτήρισε επίσης την πρόταση για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων θολή και ασαφή και υποστηρίζει πως μοιάζει να είναι μια επιλογή αντίθετη με τις ιδρυτικές αξίες της αλληλεγγύης και της ισοτιμίας μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών.
Πηγή: ΑΜΠΕ