Πέθανε ο νομπελίστας ποιητής Derek Walcott

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 20:01
UPD:20:52
A- A A+

Ο νομπελίστας ποιητής και δραματουργός Derek Walcott έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών. Ποιητής, δοκιμιογράφος και δραματουργός, ο Walcott γεννήθηκε στη Σάντα Λουσία της Καραϊβικής, το 1930, και έγραψε πληθώρα έργων, μεταξύ των οποίων τα «Όνειρα στο Βουνό των Πιθήκων», για το οποίο τιμήθηκε και με το βραβείο Obie, το 1971, και «Όμηρος», ένα έργο 8.000 στίχων.

Ο Walcott βραβεύτηκε με Νόμπελ λογοτεχνίας το 1992, ενώ, κατά τη διάρκεια της καριέρας του, τιμήθηκε και με πλήθος άλλων διακρίσεων, όπως το βραβείο της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου, το βραβείο «Διανοίας« του Ιδρύματος ΜακΆρθουρ και το βραβείο T. S. Eliot.

Προς τη «δύση» της ζωής του, δίδαξε ποίηση στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, από το 2010 έως το 2013.

Εκπρόσωπος του εκδοτικού Οίκου «Farrar, Strauss and Giroux», με τον οποίον συνεργαζόταν, είπε πως ο Walcott εξέπνευσε λίγο μετά τις 5 το πρωί, με τα αίτια του θανάτου του να μην έχουν γίνει γνωστά προς το παρόν.

Στο ποίημά του, με τίτλο «Γαλέρα Φυγή», είχε αναφερθεί στον εαυτό του, γράφοντας: «Δεν είμαι παρά ένας κοκκινοαράπης, που τη θάλασσα αγαπάει, είχα μια στέρεη αποικιακή μόρφωση ως νέος, μέσα μου έχω Ολλανδό, Εγγλέζο και αράπη, ή δεν είμαι κανένας, ή είμαι ένα έθνος».

Προτεινόμενα για εσάς