Έκρηξη στην έδρα του ΔΝΤ στο Παρίσι: Ένας τραυματίας

Από επιστολή - βόμβα
Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 13:53
UPD:17:19
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN
A- A A+

Παγιδευμένη επιστολή εξερράγη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι και τραυμάτισε διοικητική υπάλληλο, ενέργεια την οποία ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε αμέσως «επίθεση».

«Είμαστε ακόμη αντιμέτωποι με μια επίθεση, δεν υπάρχει άλλη λέξη απέναντι σε ένα παγιδευμένο δέμα», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους. Η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, καταδίκασε από την πλευρά της μια «δειλή πράξη βίας».

«Είμαστε πάντα στο στόχαστρο. Εδώ, είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά βρίσκεται στη Γαλλία, είναι η Γαλλία. Μας αφορά άμεσα», δήλωσε στο περιθώριο επίσκεψης ο κ. Ολάντ.

«Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσα ότι πρέπει να παραταθεί έως τις 15 Ιουλίου», υπενθύμισε.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος βρισκόταν εκτός Παρισιού, συντόμευσε την επίσκεψή του, μετά την έκρηξη, στην οποία ήρθε να προστεθεί λίγο αργότερα ένοπλη επίθεση από μαθητή σε λύκειο της Γκρας, στα νοτιοανατολικά.

Η έκρηξη του παγιδευμένου δέματος στην έδρα του ΔΝΤ «τραυμάτισε ελαφρά» στα χέρια και στο πρόσωπο τη γραμματέα που βρισκόταν στο γραφείο, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού.

«Αυτοσχέδιος μηχανισμός»

Η έκρηξη στα γραφεία στο Παρίσι του ΔΝΤ προκλήθηκε από «σχετικά αυτοσχέδιο» μηχανισμό, ο οποίος προκάλεσε «αρκετά περιορισμένες ζημιές στο γραφείο» όπου εξερράγη, δήλωσε ο διευθυντής της Αστυνομίας Μισέλ Καντό σε σύντομη διάσκεψη Τύπου που δόθηκε στο σημείο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο εκρηκτικός μηχανισμός μπορεί να ήταν βαρελότο. Πολλοί άνθρωποι απομακρύνθηκαν για προληπτικούς λόγους μετά την έκρηξη που σημειώθηκε γύρω στις 12:30 ώρα Ελλάδας.

Η διεύθυνση κατά της τρομοκρατίας της εισαγγελίας του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο κτήριο του ΔΝΤ, στο κέντρο του Παρισιού, όχι μακριά από την Αψίδα του Θριάμβου, κοντά στα Ηλύσια Πεδία.

Η αυτόφορη έρευνα άνοιξε για απόπειρα δολοφονίας και καταστροφή με εκρηκτικά μέσα σε σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση, και τρομοκρατική εγκληματική σύνδεση με κακοποιούς, ανακοίνωσε η εισαγγελία. Οι έρευνες ανατέθηκαν στην Υποδιεύθυνση κατά της τρομοκρατίας (Sdat) και στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI), διευκρινίζει η εισαγγελία.

Αστυνομικοί της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών έχουν σταλεί στο σημείο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή