Καινούργιο κεφάλαιο στις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις

Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2005 21:23

A- A A+

Η επίσκεψη της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις, στο Βερολίνο θεωρείται από γερμανούς διπλωμάτες σταθμός για την προετοιμασία μιας νέας σελίδας στις διμερείς σχέσεις, μετά τον «παγετώνα» που έφεραν οι διαφορές σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ.

Την εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ επιδιώκει εδώ και καιρό το Βερολίνο, που διατηρεί μεν τις απόψεις του για την επέμβαση στο Ιράκ, αλλά εκτιμά ότι αυτό που επιβάλλεται τώρα είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας.

Οπως παραδέχονται γερμανοί αξιωματούχοι, το δόγμα αυτό, που απορρίπτει τη συγκρουσιακή λογική, είναι και «τέκνο της ανάγκης», λόγω του συσχετισμού δυνάμεων στη διεθνή πολιτική σκηνή και της επίγνωσης, αφενός μεν ότι η Γερμανία δεν μπορεί να επιβάλλει μία πολιτική ενάντια στην πολιτική βούληση των ΗΠΑ και, αφετέρου ότι η μετωπική αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον δεν είναι μόνον αντιπαραγωγική, αλλά και επικίνδυνη για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σοφή η ρήση του Γκάλμπρεϊθ ότι «η πολιτική δεν είναι η τέχνη του εφικτού, είναι η επιλογή μεταξύ του δυσάρεστου και του καταστρεπτικού».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή