Το δώρο του Τραμπ στην Κίνα

Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017 12:27
UPD:12:34
REUTERS/Carlos Barria

 Χωρίς την TPP να διευκολύνει τις εμπορικές ροές μεταξύ των χωρών-μελών της εμπορικής συμφωνίας, η Κίνα πιθανότατα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη πηγή ξένων άμεσων επενδύσεων για τις χώρες ASEAN.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Tου Kaushik Basu*

O Kaushik Basu, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Cornell.

Oι απειλές του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για μέτρα προστατευτισμού εναντίον της Κίνας έχουν πυροδοτήσει αρκετή ανησυχία. Εάν εφαρμόσει τις υποσχέσεις του και, ας υποθέσουμε, κατηγορήσει επισήμως την Κίνα ότι χειραγωγεί το εθνικό της νόμισμα ή επιβάλλει υψηλότερους εισαγωγικούς δασμούς, τότε οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες -συμπεριλαμβανομένου ενός εμπορικού πολέμου- θα μπορούσαν να είναι σοβαρές. Μακροπρόθεσμα, όμως, μια στροφή προς τον προστατευτισμό από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει δώρο εξ ουρανού για την Κίνα.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η Κίνα διέρχεται μια δύσκολη φάση στην ανάπτυξή της. Έπειτα από τρεις δεκαετίες διψήφιων ποσοστών ανάπτυξης του ΑΕΠ -ένα επίτευγμα με ελάχιστα ανάλογα ιστορικά παραδείγματα- οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας έχουν επιβραδυνθεί αισθητά. Ο συνδυασμός αυξημένου εργατικού κόστους και πιο αδύναμης ζήτησης για τις κινεζικές εξαγωγές έχει μειώσει την ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας στο 6,9% το 2015 και στο 6,7% πέρυσι. Η κινεζική κυβέρνηση έχει τώρα υποβαθμίσει τους αναπτυξιακούς στόχους για την περίοδο 2016-2020 στο 6,5%-7%.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή