Με ρεκόρ ψήφων ο νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας

Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2005 16:42
A- A A+

Με αντικείμενο την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, συγκαλείται αύριο -σε ειδική συνεδρίαση- η Βουλή των Ελλήνων. Μοναδικός υποψήφιος είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, τον οποίο πρότεινε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Παπούλια έχει ταχθεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος επανέλαβε σήμερα ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει υπέρ της υποψηφιότητας Παπούλια. Οι βουλευτές του KKE αναμένεται να περιοριστούν στο «παρών».

Στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Παπούλιας λάβει το σύνολο των βουλευτών που εξελέγησαν με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, θα εκλεγεί με έως και 282 ψήφους. Θα πρόκειται για αριθμό ψήφων - ρεκόρ καθώς θα ξεπερνούν τις 269 ψήφους (επί 298 παρόντων βουλευτών) που έλαβε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, κατά την επανεκλογή του στις 8 Φεβρουαρίου 2000.

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία είναι φανερή. Για την εκλογή ενός υποψηφίου απαιτούνται 200 ψήφοι στην πρώτη ή στη δεύτερη ψηφοφορία και 180 στην τρίτη, ειδάλλως διαλύεται η Βουλή, η οποία με τη νέα σύνθεσή της εκλέγει Πρόεδρο με 180 ψήφους στην πρώτη, 151 στη δεύτερη και σχετική πλειοψηφία στην επόμενη ψηφοφορία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πενταετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μόνον μία φορά.

Ο νέος ανώτατος άρχων θα ορκιστεί ενώπιον της Βουλής στις 12 Μαρτίου, καθώς την προηγούμενη λήγει η θητεία του κ. K. Στεφανόπουλου.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή