Διευρύνονται οι έρευνες στην Εκκλησία

Καθώς αυξάνονται οι καταγγελίες
Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2005 17:03
A- A A+

ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ επιτροπής, αποτελούμενης από τους μητροπολίτες Ξάνθης Παντελεήμονα, Ελασσόνας Βασίλειο και Σάμου Ευσέβιο, προκειμένου να εξετάσει τις καταγγελίες κατά ιεραρχών, που αυξάνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ), η οποία αναμένει αύριο την έγγραφη απολογία του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος, Θεόκλητου.

Παράλληλα, η ΔΙΣ καλεί τον υπέργηρο μητροπολίτη Τριφυλίας Στέφανο να αποστείλει γραπτές εξηγήσεις για την άσεμνη φωτογραφία του που δημοσιεύτηκε στον Τύπο.

Επίσης, η ΔΙΣ έκανε δεκτό το αίτημα του μητροπολίτη Κεφαλληνίας Σπυρίδωνα ο οποίος ζήτησε από τη Σύνοδο να γίνει διερεύνηση οικονομικών σκανδάλων, μετά από δημοσιεύματα εναντίον του ιεράρχη για ατασθαλίες.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, οι συνεδριάσεις της Συνόδου, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, θα συνεχισθούν όλο το μήνα σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Στο φως ήρθε νέα επιστολή του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου υπέρ νεαρού, ο οποίος αργότερα συνελήφθη για εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών. Πρόκειται για τον Απόστολο Βαβίλη -καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη με 15 χρόνια αναστολή- που αναζητείται σήμερα από την Ιντερπόλ, ενώ πληροφορίες τόν φέρουν να εκπροσώπησε την Αρχιεπισκοπή πριν από τρία χρόνια κατά τις διαδικασίες εκλογής και ενθρόνισης του πατριάρχη Ιεροσολύμων, Ειρηναίου. Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής διαψεύδουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση, διασύνδεση ή επικοινωνία με το πρόσωπο ονόματι «Βαβίλης» ή «Φωκάς».

Aύριο η απόφαση για Γιοσάκη

Εν τω μεταξύ, για την υπόθεση Γιοσάκη θα συνεδριάσει αύριο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, μετά τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, στην εισήγησή του προς το Συμβούλιο προτείνει την προφυλάκιση Γιοσάκη, καθώς όπως αναφέρει υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής, και κίνδυνος να διαφύγει στο εξωτερικό.

Χωρίς νομική υπεράσπιση είναι ο αρχιμανδρίτης Γιοσάκης, που από το απόγευμα της Παρασκευής κρατείται στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πειραιά.

Επικαλούμενος λόγους υγείας, ο δικηγόρος Βασίλης Ταουξής, γνωστοποίησε τηλεφωνικά στον αρχιμανδρίτη την απόφασή του να μην συνεχίσει την υπεράσπισή του.

Η κυβέρνηση στηρίζει την κάθαρση στην Εκκλησία

Να συζητηθεί στη Βουλή το θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας και κράτους ζητά με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, «με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις». «Το θέμα δεν απασχολεί την κυβέρνηση», απάντησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η συντονίστρια Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, κρίνει επιτακτική την ανάγκη εκδημοκρατισμού της Εκκλησίας. «Το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για μια νέα σχέση Εκκλησίας - κράτους».

«Η κυβέρνηση στηρίζει την κάθαρση στην Εκκλησία. Ο,τι χρειάζεται να γίνει σε επίπεδο νομοθεσίας θα γίνει», δήλωσε ο κ. Αντώναρος.

Συνάντηση Παπαληγούρα - Λινού

Ενώ αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχέδιου για την περαιτέρω θωράκιση της Δικαιοσύνης σε κρούσματα διαφθοράς, για την πορεία των ερευνών σχετικά με τα παραδικαστικά κυκλώματα ενημέρωσε σήμερα τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή δηλώσεις παραγόντων του δημοσίου βίου, ζητά σεβασμό στο θεσμό και στους δικαστικούς λειτουργούς και επισημαίνει ότι η Δικαιοσύνη δεν πλήττεται από μεμονωμένες απαράδεκτες συμπεριφορές ελαχίστων δικαστών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή