Ν. Κορέα: Οριστικά έκπτωτη η πρόεδρος Παρκ

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 12:23
UPD:12:38
REUTERS/© Damir Sagolj / Reuters

Οι δικαστές επικύρωσαν την απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας για την αποπομπή της κ. Παρκ, για τον ρόλο της στο σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο πρωταγωνιστεί η στενή της φίλη, Τσόι Σουν Σιλ.

A- A A+

Οριστικά έκπτωτη κηρύχθηκε από τη Δικαιοσύνη της Νότιας Κορέας η πρόεδρος της χώρας Παρκ Γκουέν Χιε, η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτις της ασιατικής χώρας που αποπέμπεται από το ύπατο αξίωμα.

Οι δικαστές επικύρωσαν την απόφαση του κοινοβουλίου για την αποπομπή της κ. Παρκ, για τον ρόλο της στο σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο πρωταγωνιστεί η στενή της φίλη, Τσόι Σουν Σιλ.

Πλέον η κ. Παρκ χάνει την προεδρική της ασυλία και αντιμετωπίζει κατηγορίες σε ποινικό επίπεδο.

Η απόφαση οδήγησε σε συγκρούσεις με υποστηρικτές της προέδρου έξω από τον χώρο του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Εντός 60 ημερών θα πρέπει να διενεργηθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές στη χώρα.

EURONEWS

Το γραφείο της κ. Παρκ ανέφερε ότι η έκπτωτη πρόεδρος δεν θα εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο εντός της Παρασκευής, ούτε θα προχωρήσει σε δηλώσεις.

Ο προεδρεύων τη Νότια Κορέα Χουάνγκ Κυο Αν κάλεσε σε ηρεμία, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή και θα εμποδίσει κάθε αναταραχή.

Γιατί κηρύχθηκε έκπτωτη η Παρκ;

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται η φιλία μεταξύ της τέως προέδρου και της κ. Τσόι.

Η τελευταία κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τη φιλία της με την αρχηγό του κράτους για να πιέσει εταιρείες ώστε να λάβει εκατομμύρια σε δωρεές προς μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τα οποία βρίσκονταν υπό τον έλεγχό της.

Η κ. Παρκ κατηγορείται ότι εμπλέκεται άμεσα στην υπόθεση και ότι έδωσε στην κ. Τσόι απαράδεκτο βαθμό πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα.

Το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε τον Δεκέμβριο την αποπομπή της προέδρου και το Συνταγματικό Δικαστήριο εξέταζε από τότε το αν θα επικυρώσει ή θα απορρίψει την παραπάνω απόφαση.

Οι δικαστές έκριναν τελικώς ότι η κ. Παρκ, με τις πράξεις της, «τραυμάτισε το πνεύμα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή