Προανακριτική για εξοπλιστικά επί Παπαντωνίου ζητούν ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 11:39
UPD:15:03
Eurokinissi/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
A- A A+

Τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε σχέση με όλες τις δικογραφίες που έχουν σταλεί στη Βουλή για εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου Παπαντωνίου ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σε κοινή πρόταση που κατέθεσαν στη Βουλή, με πρώτο υπογράφοντα τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

«Συντρέχουν ενδείξεις για τέλεση απιστίας σχετικής με την υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ, στρεφόμενης κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, η οποία υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η πρόταση, όπου επίσης σημειώνεται πως το ίδιο πρόσωπο και συγκεκριμένα ο πρώην Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Ιωάννης Παπαντωνίου φαίνεται να έχει συμμετοχή σε αριθμό αξιόποινων πράξεων (απιστίας κατά του δημοσίου πιθανώς και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα).

Ειδικότερα, στην πρόταση γίνεται λόγος για έξι συναφείς μεταξύ τους ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν όλες τον πρώην Υπουργό Άμυνας, στον οποίο αποδίδονται με τα σχετικά βουλεύματα πράξεις απιστίας, από τις οποίες προήλθε πολύ μεγάλη οικονομική ζημία του ελληνικού δημοσίου.

Προστίθεται ότι πρόκειται για αδικήματα που σχετίζονται με τους εξοπλισμούς της χώρας (προμήθεια 170 αρμάτων μάχης Leopard, 12 επιθετικών ελικοπτέρων Apache, 6 φραγμάτων τύπου «S», συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και 20 μεταφορικών ελικοπτέρων NH90).

Η Ν.Δ., το Ποτάμι, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ απάντησαν ότι θα πουν «ναι» στη συγκρότηση της προανακριτικής.

Το Σύνταγμα (άρθρο 86) ορίζει ότι η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Στη συνέχεια, το πόρισμα της επιτροπής θα εισαχθεί στην Oλομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η Βουλή μπορεί να ασκήσει την αρμοδιότητά της, δηλ. να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου, που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος (σ.σ. οι υπογράφοντες, όμως, την πρόταση ζητούν έρευνα για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες που είναι διαρκές).

«Οι πλείστοι τρόποι τέλεσης του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων, όπως είναι η κατοχή περιουσίας και η διακίνησή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνιστούν εγκλήματα διαρκή, των οποίων η τέλεση συνεχίζεται και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα παραγραφής, πριν τη λήξη της διάρκειάς τους» σημειώνεται στην πρόταση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή