Αγωγή Χαβάης κατά του διατάγματος Τραμπ για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς

Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2017 15:03
UPD:15:07
REUTERS/Chris Wattie

Είναι η πρώτη αγωγή που κατατίθεται κατά του αναθεωρημένου διατάγματος (άποψη της πρωτεύσουσας της Χαβάης, Χονολουλού).

A- A A+

Η Πολιτεία της Χαβάης ζήτησε την Τετάρτη επείγουσα παρέμβαση δικαστηρίου κατά του αναθεωρημένου εκτελεστικού διατάγματος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο τίθενται περιορισμοί στην είσοδο στις ΗΠΑ σε πρόσφυγες και ταξιδιώτες από έξι κυρίως μουσουλμανικές χώρες.

Με το επιχείρημα ότι το νέο διάταγμα παραβιάζει το σύνταγμα των ΗΠΑ, η πολιτεία ζήτησε από ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Χαβάη να εκδώσει προσωρινή εντολή αναστολής του διατάγματος, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε εθνική κλίμακα.

Ο επαρχιακός δικαστής Ντέρικ Γουάτσον αποφάνθηκε νωρίτερα την ίδια ημέρα ότι η πολιτεία μπορεί να ασκήσει αγωγή κατά του νέου διατάγματος του κ. Τραμπ.

Είναι η πρώτη αγωγή που κατατίθεται κατά του αναθεωρημένου διατάγματος.

Ο δικαστής Γουάτσον είπε ότι η πολιτεία μπορεί να αναθεωρήσει την αρχική αγωγή της, με την οποία είχε προσβάλει το αρχικό διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

Η ακρόαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 15 Μαρτίου, μία ημέρα προτού η νέα απαγόρευση τεθεί σε ισχύ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε τη Δευτέρα τροποποιημένη εκδοχή του διατάγματος, που απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες προσφύγων και πολιτών από έξι χώρες.

Το Ιράκ βγαίνει από τον κατάλογο των χωρών αυτών. Παραμένουν στον κατάλογο το Ιράν, η Λιβύη, η Συρία, η Σομαλία, το Σουδάν και η Υεμένη - η κατάσταση της οποίας δεν δίνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ, τη δυνατότητα να επιβεβαιωθεί με τον σωστό τρόπο ποιες χώρες έχουν επισκεφθεί προηγουμένως οι ταξιδιώτες.

Οι μόνιμοι κάτοικοι και οι ταξιδιώτες που έχουν βίζα σε ισχύ θα επιτρέπεται να εισέρχονται στις ΗΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή