Δ. Τζανακόπουλος: Στόχος η γεφύρωση των διαφορών έως τις 20 Μαρτίου

«Βαδίζουμε σε συνολική λύση, που είχε εντείνει το στρατηγικό αδιέξοδο της Ν.Δ.»
Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2017 13:35
UPD:17:34
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Βαδίζουμε σε μια συνολική λύση, που είχε εντείνει το στρατηγικό αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας πως στόχος της ελληνικής πλευράς είναι μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και να έχουν γεφυρωθεί οι όποιες διαφορές απομένουν σε σχέση με την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για την περίοδο μετά το 2019.

«Πρόοδος τις τελευταίες μέρες - Διαφορές για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις»

Όπως είπε, τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε πρόοδος στις τεχνικές διαπραγματεύσεις, ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, πρόοδος έχει σημειωθεί και στη συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τα θετικά μέτρα, είτε πρόκειται για φορολογικές ελαφρύνσεις είτε για αύξηση κοινωνικών δαπανών, είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Ανέφερε ακόμη πως διαφορές μεταξύ κυβέρνησης - ΔΝΤ παραμένουν στο ζήτημα της αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Υπάρχουν ακόμη διαφορές, σε κάθε περίπτωση όμως θα προσπαθήσουμε να τις γεφυρώσουμε, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Τρεις οι πυλώνες της συνολικής λύσης

Η ΑΥΓΗ

Διευκρίνισε πως αυτή η συνολική λύση, στην οποία -όπως είπε- «είμαστε κοντά για πρώτη φορά μετά από οκτώ έτη», έχει τρεις πυλώνες: 1. Το staff level agreement, που αφορά την περίοδο από τώρα μέχρι τη λήξη του προγραμματος τον Αύγουστο του 2018 (μεταξύ αλλων περιλαμβάνει ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά, τη φορολογική διοίκηση, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό κ.ά), 2. την αλλαγή του δημοσιονομικού μίγματος για το 2019, για το οποίο έχει συμφωνηθεί πως θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, και 3. τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το συνδεδεμένο με αυτά ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά.

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που συμφωνήθηκε για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα χρέη των επιχειρήσεων, χαρακτήρισε τη συμφωνία ισορροπημένη, σημειώνοντας πως αυτό που έχει συμφωνηθεί αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων ώστε να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου, ενώ υπάρχουν και κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

«Κοντόφθαλμη και ανεύθυνη η τακτική της Ν.Δ. για άρον άρον κλείσιμο της αξιολόγησης»

Ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε στη Ν.Δ. και προσωπικά στον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως «η τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ζητούσε άρον άρον κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς επίτευξη συνολικής λύσης, αποδεικνύεται κοντόφθαλμη αλλά και ανεύθυνη».

Όπως ανέφερε, η Ν.Δ. μας ζητούσε και να αποδεχτούμε τα μέτρα του ΔΝΤ και να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία χωρίς να εξασφαλίσουμε μια συνολική λύση. Αυτή η θέση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα οδηγούσε για άλλη μια φορά στη μετάθεση του προβλήματος για δυο με τρεις μήνες, για να ξαναεμφανιστεί στη συνέχεια πιο έντονο.

«Σε διάψευση των προσδοκιών του κ. Μητσοτάκη, βαδίζουμε προς μία συμφωνία σαφώς καλύτερη από αυτή που μας καλούσε να υπογράψουμε» σημείωσε και διερωτήθηκε: «Ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει την συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης ή θα ξανακάνει το λάθος του Δεκεμβρίου όταν δεν ψήφισε το μέτρο για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με 617 εκατομμύρια ευρώ».

Παράλληλα, προέβλεψε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν θα επαναφέρει σύντομα το αίτημά του για εκλογές».

Για το ενδεχόμενο αυξημένης πλειοψηφίας στήριξης των μέτρων

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία στήριξης των μέτρων όταν αυτά συμφωνηθούν, απάντησε πως η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές.

Τι είπε για το το θέμα με το εφάπαξ του προέδρου του ΔΕΣΦΑ

Σε ερώτημα για το θέμα του εφάπαξ του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΣΦΑ απάντησε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ είχε διατελέσει προηγουμένως γενικός διευθυντής της Επιχείρησης και η μισθολογική διαφορά που προέκυψε ήταν 1.000 ευρώ μεικτά και 500 ευρώ καθαρά ανά μήνα, ενώ σε ό,τι αφορά το εφάπαξ η διαφορά του ποσού που θα λάμβανε ως εφάπαξ με τη συνταξιοδότησή του ως διευθυντής και του ποσού που θα λάβει τώρα ως γενικός διευθυντής είναι 27.000 ευρώ μεικτά.

Επομένως, όταν από μέσα ενημέρωσης ή πολιτικά πρόσωπα εξαπολύονται επιθέσεις και γίνεται προσπάθεια να απομειωθεί ηθικά η υπόληψη προσώπων, καλό είναι να μεταφέρονται τα γεγονότα όπως έχουν, κατέληξε.

Για την τροπολογία για τις αποδοχές της ηγεσίας του ΟΔΔΗΧ

Όσον αφορά την αύξηση των αποδοχών της ηγεσίας του ΟΔΔΗΧ, είπε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά τον γενικό διευθυντή και τον αναπληρωτή διευθυντή του Οργανισμού, αλλά δεν έχει διοριστεί ακόμη αναπληρωτής γενικός διευθυντής.

«Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών ήταν να κάνει αυτήν την κίνηση, ώστε να μπορέσει να κρατήσει στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ένα πρόσωπο με εξαιρετικά υψηλά προσόντα, το οποίο στην αγορά θα αμειβόταν με πολύ μεγαλύτερα ποσά, και να μπορεί να προσελκύσει ανθρώπους από την αγορά, οι οποίοι να έχουν υψηλά προσόντα, προκειμένου να διαχειριστούν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε μία περίοδο που οι τεχνικές προδιαγραφές για την ομαλή διαχείρησή του είναι εξαιρετικά αυξημένες».

Για την Παγκόσμια Τράπεζα

Απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εξετάζει την αίτηση δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις για ένα οικονομικό πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας και στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνονται διάφορες πρωτοβουλίες, που, όμως δεν μπορεί να ανακοινώσει.

Για τις σχέσεις με την Εκκλησία

«Συνεχίζεται ένας εποικοδομητικός διάλογος με την ηγεσία της εκκλησίας ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση και να προχωρήσουμε στην αλλαγή του προγράμματος σπουδών» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών και μετά από ερώτηση για την τελευταία συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ιερώνυμο.

Παράλληλα για τον διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας με αφορμή και τη Συνταγματική Αναθεώρηση αναγνώρισε ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα εκσυγχρονισμού, τονίζοντας ότι οι τελικές θέσεις θα καταληφθούν όταν ολοκληρωθεί και αυτή η διαβούλευση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή