Γερμανία: Αντίστροφη μέτρηση για τις τοπικές εκλογές στο Σάαρλαντ

Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2017 09:33
UPD:09:45
EPA/RONALD WITTEK

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την ανακήρυξη του Μάρτιν Σουλτς ως υποψηφίου καγκελαρίου δείχνει μεγάλη ενίσχυση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD).

A- A A+

Στις 26 Μαρτίου θα διεξαχθούν οι τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Σάαρλαντ, στα γαλλογερμανικά σύνορα, και η πρώτη δημοσκόπηση μετά την ανακήρυξη του Μάρτιν Σουλτς ως υποψηφίου καγκελαρίου δείχνει μεγάλη ενίσχυση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD).

Tα ποσοστά των δύο μονομάχων είναι 36% για CDU και 33% για το SPD. Το ποσοστό του CDU καταγράφει άνοδο μίας μονάδας σε σύγκριση με την τελευταία δημοσκόπηση, ενώ το ποσοστό του SPD  εμφανίζεται ενισχυμένο κατά εννέα μονάδες.

Η Αριστερά (Die Linke) υπό την ηγεσία του Οσκαρ Λαφοντέν λαμβάνει στην τελευταία δημοσκοπήση 12% (δηλαδή +4% παραπάνω από την προηγούμενη).

Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία θα λάμβανε ποσοστό 7% αν γινόταν οι εκλογές στο Σάαρλαντ την ερχόμενη Κυριακή, ενώ Πράσινοι και Φιλελεύθεροι δεν θα εισέρχονταν στο τοπικό κοινοβουλιο της πρωτεύουσας Σααρμπρίκεν, αφού θα λάμβαναν ποσοστό 4% (το όριο είναι 5%).

Tο SPD αφήνει ανοικτό το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών και αν το επιτρέψουν τα αποτελέσματα στις 26 Μαρτίου θα εγκατέλειπε ευχαρίστως τον μέχρι τώρα εταίρο του, το CDU, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα σχηματιζόταν η πρώτη κοκκινο-κόκκινη κυβέρνηση (SPD-Die Linke) σε δυτικό κρατίδιο (υπάρχει ήδη στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας).

Πηγές: ΑΜΠΕ, Süddeutsche Zeitung

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή