Ολυμπιακός: Οι απαντήσεις της ΠΑΕ με στοιχεία

Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2017 13:52
UPD:13:53
ACTION IMAGES PRESS AGENCY
A- A A+

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός δημοσιοποίησε τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας επί ημερών Βαγγέλη Μαρινάκη, ως απάντηση στην κριτική που ασκείται από διάφορες πλευρές για την πολιτική της στο συγκεκριμένο τομέα.

Η πειραϊκή ομάδα γνωστοποίησε τα πλήρη στοιχεία κατά την επταετία της προεδρίας του εφοπλιστή ιδιοκτήτη της, όπως αυτά υποβάλλονται ετησίως σε ΕΠΟ και UEFA, ενώ πρόσφατα ελέγχθηκαν από τις εταιρείες Deloitte και PwC.

Όπως ειπώθηκε, ο κ. Μαρινάκης από το 2010 μέχρι σήμερα έχει επενδύσει στην ΠΑΕ 65 εκ. ευρώ χωρίς να έχει πάρει πίσω ούτε ένα, αφενός επειδή ουδέποτε αυτός ήταν ο σκοπός του και αφετέρου λόγω του ότι η εταιρεία έχει ζημίες και κατ΄ επέκταση ανάγκη συνεχούς χρηματοδότησης.

Όταν ανέλαβε τον πρωταθλητή Ελλάδας τα χρέη ξεπερνούσαν τα 40 εκ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα ήταν επίσης μεγαλύτερο από 40 εκ., η ομάδα δεν συμμετείχε εκείνη τη χρονιά στους ομίλους του Champions League, ενώ αποκλείστηκε στην τρίτη προκριματική φάση του Europa League.

Την τελευταία διετία τα έσοδα από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών (Μιλιβόγεβιτς, Ιντέγε, Μαζουακού, Ρομπέρτο, Ντουρμάζ, Πουλίδο, Διαμαντάκος, Ντοσεβί, Μπενίτες, Γιαταμπαρέ) άγγιξαν τα 50 εκ. ευρώ, ενώ οι αγορές και οι δανεισμοί παικτών (μαζί με τα έξοδα μεταγραφών) υπερέβησαν τα 34 εκ. ευρώ (Ιντέγε, Ντα Κόστα, Μιλιβόγεβιτς, Σεμπά, Καπίνο, Πάρντο, Ελιουνούσι, Μάριν, Καρντόσο, Ντε Λα Μπέγια, Βιάνα, Φιγκέιρας, Μπέρτο, Λαΐφη, Ανσαριφάρντ, Πασιένσια, Φινμπόγκασον, Ερνάνι, Γιαννιώτα, Γούτα, Μαρτίνεθ, Πουλίδο), με τη συνολική διαφορά να είναι μικρότερη από 10 εκ. ευρώ.

Ταυτόχρονα τα οργανικά έσοδα (εισιτήρια, τηλεοπτικές συμφωνίες, χορηγίες) μειώθηκαν αρκετά και από τα 20 εκ. ευρώ το 2010 εμφανίζονται πλέον στα 6 εκ. ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, τα έξοδα ξεπερνούν τα 70 εκ. ευρώ. Μόνο το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος φτάνει τα 45 εκ., ενώ από εκεί και ύστερα καταβάλλονται ετησίως: 9 εκ. για μισθοδοσία 150 υπαλλήλων, 2,5 εκ. για τη χρήση του «Γεώργιος Καραϊσκάκης», 3 εκ. για το κόστος των προπονητικών εγκαταστάσεων του Ρέντη, 2 εκ. για την Ακαδημία, 1,5 εκ. για την ενίσχυση του Ερασιτέχνη, 2,5 εκ. για τις φιλανθρωπικές δράσεις (π.χ. Unicef), 1,5 εκ. για τις πτήσεις τσάρτερ της ομάδας κ.α.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο την τελευταία επταετία περισσότερα από 110 εκ. ευρώ για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό για την περίοδο 2015-16, τα έξοδα ήταν περισσότερα από τα έσοδα κατά 8,5 εκατ. ευρώ αν και η εταιρεία εισέπραξε περισσότερα από 30 εκ. ευρώ από το Champions League, που σημαίνει ότι φέτος η ζημία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν δεν πωλούνταν Μιλιβόγεβιτς και Ιντέγε.

Όπως ειπώθηκε, αν η ΠΑΕ δεν είχε παραχωρήσει τους δύο ποδοσφαιριστές η ζημία θα ήταν μεγαλύτερη των 30 εκ. ευρώ, κι αυτό θα την έβαζε σε περιπέτειες, αφού θα ήταν πια ορατό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε καθεστώς επιτήρησης από την UEFA, στο πλαίσιο του Financial Fair Play.

Οι άνθρωποι της πειραϊκής ομάδας ισχυρίστηκαν ότι είχαν ήδη απορρίψει προτάσεις για Ιντέγε - Μιλιβόγεβιτς και πως ήταν επιθυμία των δύο ποδοσφαιριστών να αποχωρήσουν.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση παραδέχθηκε ότι το μπάτζετ ενδεχομένως να μην αντικατοπτρίζει την αγωνιστική επίδοση της ομάδας, κάτι για το οποίο έχουν όλοι ευθύνη όπως αναφέρθηκε, τόσο για τα λάθη στο μεταγραφικό σχεδιασμό όσο και για εκείνα ως προς τη διαχείριση του ρόστερ.

Όσο για την επόμενη ημέρα; Στόχος ενόψει της νέας περιόδου είναι η καλύτερη αξιοποίηση του μπάτζετ για να δημιουργηθεί μια ακόμη πιο ισχυρή ομάδα, με ελληνικό κορμό αλλά και ξένους ποδοσφαιριστές ικανούς να κάνουν τη διαφορά.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις