«Προσηλωμένη στη διασφάλιση της ισότητας των γυναικών» η Κομισιόν

Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2017 12:02
UPD:12:03
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό των γυναικών στην Ευρώπη και σ' ολόκληρο τον κόσμο, τονίζουν εννέα Ευρωπαίοι Επίτροποι σε κοινή δήλωσή τους, σημειώνοντας πως «χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης» για την ισότητα των δύο φύλων.

Όπως σημειώνουν οι Επίτροποι, το 2017 ο αριθμός των γυναικών που εργάζονται, αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια και δραστηριοποιούνται στην πολιτική ή κατέχουν ανώτερες θέσεις σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερος από ποτέ. «Στην Επιτροπή οι γυναίκες αποτελούν το 55 % του συνόλου του εργατικού δυναμικού (…) Το 2016 το ποσοστό γυναικείας απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε στο διαχρονικά υψηλότερο ποσοστό του 65,5 %» αναφέρουν, σημειώνοντας ωστόσο ότι «συνεχίζει να υφίσταται μεγάλη απόκλιση από το ποσοστό της ανδρικής απασχόλησης, που ανέρχεται σε 77 %».

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι Επίτροποι, σε καταστάσεις συγκρούσεων, μετανάστευσης και εκτοπισμού, αλλά και όπου οι επιπτώσεις της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής είναι δριμύτερες, οι γυναίκες ανήκουν συχνά στις πιο ευάλωτες ομάδες. Επιπλέον, προσθέτουν, έχει αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των γυναικών που έχουν πέσει θύματα εμπορίας και φθάνουν στην Ε.Ε. στο πλαίσιο των σημερινών μεταναστευτικών ροών.

«Η μισαλλοδοξία κατά των γυναικών και ο μισογυνισμός εκδηλώνονται τόσο στη δημόσια σφαίρα όσο και στη θρασύδειλη ανωνυμία του διαδικτύου. Οι επιθέσεις στα δικαιώματα των γυναικών παρουσιάζουν ανοδική τάση», ενώ «υπερβολικά πολλοί Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η σεξουαλική επαφή χωρίς συγκατάθεση μπορεί να είναι δικαιολογημένη», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι Επίτροποι δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ισότητα των φύλων, για την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών, καθώς και για τη χειραφέτησή τους. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προσηλωμένη, όπως και πριν από 60 χρόνια, στη διασφάλιση της ισότητας των γυναικών σε όλο τον κόσμο» καταλήγουν.

Τη δήλωση υπογράφουν:

  • Ο πρώτος αντιπρόεδρος, Φρανς Τίμερμανς
  • Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι
  • Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, Γκίντερ Έτινγκερ
  • O Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν
  • Ο Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Νέβεν Μίμιτσα
  • Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος
  • Η Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, Μαριάν Τίσεν
  • Ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης
  • Η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, Βιέρα Γιούροβα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή