Μουσείο για το «πρόσωπο της Βρετανίας»

Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2005 18:33
UPD:18:34

A- A A+

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είναι ο πρώτος Βρετανός που θα έχει ένα μουσείο αφιερωμένο αποκλειστικά στη ζωή του. Ισως γιατί, εάν η Βρετανία μπορούσε να ενσαρκωθεί από ένα πρόσωπο, αυτό πρέπει να είναι ο Γουίνστον Τσόρτσιλ.

Τα εγκαίνια του νέου μουσείου στο κέντρο του Λονδίνου θα γίνουν στις 11 Φεβρουαρίου.

Το μουσείο στεγάζεται στις αίθουσες που χρησιμοποιούσε το υπουργικό συμβούλιο σε καιρό πολέμου, στα λεγόμενα Cabinet War Rooms. Το ενδιαφέρον για τον Τσόρτσιλ έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως στη γενέτειρά του, όπου ανακηρύχθηκε σε μεγάλη δημοσκόπηση του BBC τέλη του 2002, «η μεγαλύτερη προσωπικότητα της Βρετανίας όλων των εποχών».

«Πίστεψε πως είσαι μεγαλοφυΐα και το ίδιο θα κάνει και ο κόσμος», υποστήριζαν ο Σαρλ ντε Γκολ και ο Σαλβαδόρ Νταλί. Ο αφορισμός αυτός στην περίπτωση του Τσόρτσιλ βρίσκει περίτρανα εφαρμογή.

Oπως γράφει ο βιογράφος του, Ρόι Τζένκινς («Churchill», Μακμίλαν, 2001), ο θρυλικός πρωθυπουργός ήταν πεπεισμένος από τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής του ότι ήταν η μοίρα του να μεγαλουργήσει.

Στην πολιτική σταδιοδρομία του, που διήρκεσε πάνω από μισόν αιώνα, αντιμετώπισε μια πληθώρα αποτυχιών, αλλά επέστρεφε δριμύτερος, χάρις στην ακλόνητη αυτοπεποίθησή του. Πολλοί τον ανακήρυξαν πολιτικά νεκρό στα σαράντα του, ενώ η πρώτη του πρωθυπουργική θητεία ξεκίνησε στα 65 του και η δεύτερη τελείωσε στα ογδόντα.

Ο Τσόρτσιλ έμεινε στην ιστορία, για την αγέρωχη αντίστασή του κατά των Γερμανών, αλλά από τα υψηλότερα κλιμάκια της αποικιοκρατικής Αγγλίας πολλές από τις πράξεις και τις στάσεις του ήταν έως και εγκληματικές. Οι μεγάλες προσωπικότητες, σύμφωνα με τον Νίτσε, είναι πέρα από το καλό και το κακό, γι' αυτό και ασκούν ακαταμάχητη έλξη στο ευρύ κοινό. Ισως βέβαια, αυτό να οφείλειται και στο γεγονός ότι «η Ιστορία είναι καλή μαζί τους, επειδή την γράφουν οι ίδιοι».

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή