Έσοδα και τιμωρία

Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 07:00
UPD:11:48
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δύο είναι οι παράγοντες που οδηγούν στην αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επί τα χείρω.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Κωστούλα
[email protected]

Τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν βαθιά ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2016, τορπιλίζοντας τον στόχο για θετικό πρόσημο του ΑΕΠ στο σύνολο του έτους. Επισφραγίζουν έτσι τον σκεπτικισμό όσων αναλυτών ασκούν κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης.

Δύο είναι οι παράγοντες που οδηγούν στην αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επί τα χείρω.

Πρώτον, το μίγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Προκρίνει την ένταση φόρων και εισφορών έναντι της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και της περικοπής των κρατικών δαπανών. Ορισμένοι εγκαίρως προειδοποιούσαν ότι η αύξηση των κρατικών εσόδων μέσω της υπερφορολόγησης δεν είναι λόγος να πανηγυρίζει κανείς και σίγουρα δεν προμηνύει την ανάπτυξη. Αντιθέτως, συρρικνώνει την οικονομική δραστηριότητα και αποτρέπει την υλοποίηση επενδύσεων, άρα τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δεύτερον, η αβεβαιότητα στην οικονομία από την καθυστέρηση της αξιολόγησης. Ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, κομβικός παράγοντας στις διαβουλεύσεις, ήταν σαφής την Παρασκευή στη «Ν»· μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια που «μένουν στα χαρτιά», εξελίξεις στις ιδιωτικοποιήσεις που «δεν είναι ενθαρρυντικές» και δεσμεύσεις για την απασχόληση στο Δημόσιο που δεν γίνονται «ειλικρινώς σεβαστές».

Υψηλόβαθμοι παράγοντες των θεσμών, σε ιδιωτικές συζητήσεις τους, θεωρούν χαμένη υπόθεση για την Ελλάδα το Eurogroup της 20ής Μαρτίου και μιλούν για μηδαμινή πρόοδο στα ζητήματα που πρέπει να «τρέξει» η ελληνική πλευρά, μεταφέροντας την εικόνα μιας αξιολόγησης στον «πάγο».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, παράταιρα προβάλλουν ξένα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αλλαγή στάσης του Βερολίνου στο ζήτημα του χρέους, επικαλούμενα… πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στους πιστωτές, ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, είναι η απάντηση που έδωσε στη «Ν» το μέλος του Δ.Σ. του ESM Ρολφ Στράουχ. Τόνισε ότι προτού εξεταστεί «αν χρειάζονται», θα πρέπει προηγουμένως να έχει εφαρμοστεί αποτελεσματικά το πρόγραμμα, μέσα στο 2018. Παρατήρησε μάλιστα ότι και η πρόσφατη τοποθέτηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με αυτήν τη θέση.

Πάντως ιδιαίτερα κατατοπιστικός στα περισσότερα ερωτήματα γύρω από την προοπτική στην Ελλάδα ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, από τους Δελφούς· «ιδιοκτησία προγράμματος μπορεί να υπάρξει όταν υφίστανται ισότιμες σχέσεις μεταξύ των διαπραγματευόμενων μερών». Υπενθύμισε δηλαδή ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει στο πρόγραμμα το οποίο -υποτίθεται- εφαρμόζει. Το αποτέλεσμα; Στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Άραγε, τι είχε στο μυαλό του χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν δήλωνε πως η οικονομία ανέκαμψε και η Ελλάδα γύρισε σελίδα; Ώρα για νέο αφήγημα.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή