Ανδρέας Λοβέρδος στη «Ν»: Η κυβέρνηση να στηρίξει νομοθετικά τα ΜΜΕ

Πρωτοβουλία της ΔΗΣΥ για την αδειοδότηση των καναλιών από το ΕΣΡ
Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2017 14:36
UPD:14:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Προτείνουμε να καταργηθεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός και να νομοθετηθεί διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών με βάση σειρά ποιοτικών κριτηρίων και την καταβολή ενός πολύ σημαντικού οικονομικού τιμήματος, τονίζει ο κ. Λοβέρδος.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Στον Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Μήνυμα στην κυβέρνηση να εκκινήσει τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση νομικού πλαισίου στήριξης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στέλνει ο Ανδρέας Λοβέρδος με συνέντευξή του στη «Ν», ξεκαθαρίζοντας ότι η τύχη της σχετικής πρωτοβουλίας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι στα χέρια του Μαξίμου.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλει παράλληλα την ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για την κατάργηση του πλειοδοτικού διαγωνισμού αδειοδότησης των καναλιών και την αντικατάστασή του από διαγωνιστική διαδικασία που θα διενεργήσει «εδώ και τώρα» το ΕΣΡ στη βάση σειράς ποιοτικών κριτηρίων με καταβολή πολύ σημαντικού οικονομικού τιμήματος.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ο κ. Λοβέρδος τονίζει πως «η κυβέρνηση πρέπει πια να καταλάβει ότι δεν μπορεί να οδηγεί μόνη της τα πράγματα σε αδιέξοδο και να λέει μετά, “εδώ που φτάσαμε, πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη”. Και ύστερα να μας κατηγορεί ότι συμφωνούμε με την πολιτική της. Το έχει ξανακάνει. Αυτά τελείωσαν».

- Προτείνατε να αποχωρήσει σύσσωμη η αντιπολίτευση από τη Βουλή όταν θα ψηφίζονται τα νέα μέτρα. Ποια στόχευση εξυπηρετεί μια τέτοια κίνηση;

«Η κυβέρνηση πρέπει πια να καταλάβει ότι δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια στις πλάτες μας. Δεν μπορεί να μας εμπαίζει και να μας χρησιμοποιεί στους επικοινωνιακούς της σχεδιασμούς. Να οδηγεί μόνη της τα πράγματα σε αδιέξοδο και να λέει μετά, “εδώ που φτάσαμε, πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη”. Και ύστερα να μας κατηγορεί ότι “συμφωνούμε με την πολιτική της”. Το έχει ξανακάνει. Αυτά τελείωσαν. Θα προτείνω την αποχώρησή μας, ώστε να γίνει κατανοητή η καταγγελία μας στην πολιτική εξαπάτηση και η ανάληψη της απόλυτης πολιτικής ευθύνης για την πορεία της χώρας την περίοδο 2015-2017. Η κλασική κοινοβουλευτική πρακτική να καταψηφίζουμε αυτά με τα οποία διαφωνούμε και να ψηφίζουμε εάν υπάρχει κάτι θετικό δεν πρέπει να ακολουθηθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί συσκοτίζει την εικόνα για όσα  συμβαίνουν: για το πάγωμα της οικονομίας, τη μιζέρια σε όλους τους τομείς. Τα παιχνίδια τέλος!».

- Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως τις θέσεις του για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Θα συνεργαζόσασταν με τη Ν.Δ. ακόμη και χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα επιλέγατε την προσφυγή σε επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική;

«Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει πλήρως την πολιτική του στάση. Ως υπεύθυνη αντιπολίτευση στη Βουλή, με τη δική του φωνή. Τώρα, μετά από την απάτη σε βάρος μας και τις απώλειες ετών, τα πράγματα αποκτούν τις κανονικές τους διαστάσεις. Και το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί, με όπλο του την αλήθεια που πλέον έχει φανεί, το μερίδιο που του αναλογεί στον πολιτικό χάρτη. Οι επιστροφές κόσμου είναι συνεχείς και η απήχηση του λόγου μας μεγαλώνει μέρα με την ημέρα. Όσον αφορά στα μετεκλογικά, εκκρεμεί ο κύριος παράγοντας. Οι ίδιες οι εκλογές. Μήπως γνωρίζετε το αποτέλεσμά τους; Ο ελληνικός λαός θα κρίνει τη θέση και τη σχετική επιρροή του καθένα μας. Ορθώς λοιπόν κι εμείς, καταθέτουμε τις προτάσεις μας και περιμένουμε την κρίση του λαού. Στη σωστή ώρα, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και τα πολιτικά μας προτάγματα θα κρατήσουμε την ενδεδειγμένη και υπεύθυνη στάση. Σε πολιτικά παιχνίδια του οποιουδήποτε, όμως, δεν πρόκειται να μετέχουμε. Άλλωστε, κατά τη γνώμη μου η δεύτερη θέση στις εκλογές είναι ανοικτή. Φιλοδοξούμε να είμαστε εμείς το δεύτερο κόμμα».

- Η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τη σύσταση επιτροπής που θα επεξεργαστεί πρόταση νόμου για την επιβίωση των ΜΜΕ εκκρεμεί εδώ και εβδομάδες. Υπάρχουν ελπίδες για πολιτική συναίνεση ώστε να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία;

«Η κυρία Γεννηματά πρότεινε το αυτονόητο. Τη μόνη πρόταση που μπορεί να δώσει διέξοδο στην απελπισία χιλιάδων εργαζομένων, αλλά και να δώσει πνοή αισιοδοξίας για την πολυφωνία στη χώρα μας. Δυστυχώς κι ενώ είχε υπάρξει προσυνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, τις προάλλες σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, ο κ. Τσίπρας βρήκε αφορμή να εκτοξεύσει δήθεν κατηγορίες, με επιχειρήματα εκλογών 2015, που ακούγονται θλιβερές και δεν πείθουν κανέναν. Έκαναν όσα έκαναν στα ΜΜΕ, το ΣτΕ ξεκαθάρισε τις συνταγματικές όψεις του θέματος, καταγγελίες ακούγονται από πολλές πλευρές για παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, η τύχη αυτής της πρωτοβουλίας είναι στα χέρια τους. Ας το ξέρουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και ιδίως οι πολίτες της χώρας».

- Όλοι αναγνωρίζουν τον εποικοδομητικό σας ρόλο στην άρση του αδιεξόδου για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Πλέον τι θα πρέπει να γίνει; Να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών ή να αναμένει το ΕΣΡ την εκδίκαση του συνόλου των προσφυγών κατά του νόμου Παππά;

«Σας ευχαριστώ για την επισήμανση. Είναι χρήσιμο να βγάζουμε τα σωστά συμπεράσματα από δύσκολες υποθέσεις που απαίτησαν μελέτη και προσεκτικούς χειρισμούς. Στην αρχή θυμάστε την επίθεση που δεχθήκαμε και εγώ προσωπικά. Στη συνέχεια, βέβαια, οι εξελίξεις αποτέλεσαν απόλυτη δικαίωση. Το βέβαιο είναι ότι ο νόμος Παππά, όπως ξεκίνησε, έχει χρεοκοπήσει και νομικά και πολιτικά. Η απόφαση του ΣτΕ σχεδίασε το πλαίσιο. Έτσι έχουμε και ΕΣΡ που είναι και αρμόδιο για τα περαιτέρω. Το επόμενο σίγουρο είναι πως πρέπει να ρυθμιστεί το πεδίο, όπως είπε και το δικαστήριο. Στείλαμε τις απόψεις μας επισήμως ως ΔΗΣΥ στο ΕΣΡ. Προτείνουμε να καταργηθεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός και να νομοθετηθεί διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης, εδώ και τώρα, με βάση σειρά ποιοτικών κριτηρίων και την καταβολή ενός πολύ σημαντικού οικονομικού τιμήματος που θα ικανοποιεί απόλυτα το δημόσιο συμφέρον. Θα πάρουμε και μία σχετική πολιτική πρωτοβουλία τις επόμενες ημέρες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή