«Βέλη» από την αντιπολίτευση με φόντο την εμπλοκή στην έκδοση νέων συντάξεων

Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017 18:35
UPD:04/03/2017 00:09
SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Για «απόλυτο διασυρμό της κυβέρνησης» έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την ότι μετά από 10 μήνες, κατάλαβε πως είναι αδύνατη η έκδοση νεών συντάξεων.

A- A A+

«Πυρά» κατά της κυβέρνησης εκτόξευσαν Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, με φόντο την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία δήλωσε αδυναμία να καθορίσει τον συντελεστή ετήσιας μεταβολής μισθών, με αποτέλεσμα να εγείρεται ζήτημα ως προς την έκδοση των νέων συντάξεων. Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης και η τροπολογία που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ν.Δ.: Ο απόλυτος διασυρμός της κυβέρνησης

Για «απόλυτο διασυρμό της κυβέρνησης» έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την ότι μετά από 10 μήνες, κατάλαβε πως είναι αδύνατη η έκδοση νεών συντάξεων.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι βουλευτές της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης και Νότης Μηταράκης επεσήμαναν ότι η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει την αδυναμία υπολογισμού των συντάξεων βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. «Ένα πρόβλημα, που η Νέα Δημοκρατία είχε εντοπίσει και αναδείξει επανειλημμένα, τόσο με ανακοινώσεις όσο και ζητώντας επίσημες απαντήσεις μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου», πρόσθεσαν οι ίδιοι.

Όπως ανέφεραν, η ΕΛΣΤΑΤ, με επίσημη ανακοίνωσή της, «άδειασε» την κυβέρνηση «καθιστώντας την απολύτως υπεύθυνη και κάνοντας δημοσίως γνωστό, ότι είναι αδύνατη η εφαρμογή του νόμου για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων».

«Το πολύμηνο “κρυφτούλι” του υπουργείου Εργασίας, τελείωσε. Είναι υπόλογοι και εκτεθειμένοι απέναντι στους χιλιάδες συνταξιούχους και εργαζόμενους», συνέχισαν οι βουλευτές της Ν.Δ., συμπληρώνοντας ότι «η σημερινή τροπολογία της “τελευταίας στιγμής”, που προωθεί η κυβέρνηση, αποτέλεσμα πανικού και προχειρότητας, αλλάζει ουσιαστικά τη βάση υπολογισμού των συντάξεων, με άμεσες επιπτώσεις σε αυτές… Ό,τι γνωρίζαμε μέχρι χθες, δεν ισχύει πλέον!».

Κατά τους κ.κ. Βρούτση και Μηταράκη, «ένας νέος κύκλος γραφειοκρατίας, ταλαιπωρίας, καθυστερήσεων και εγκυκλίων ανοίγει ξανά με μεγάλους χαμένους τους χιλιάδες πολίτες, που περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους».

Εύη Χριστοφιλοπούλου: Με τροπολογίες - μπαλώματα δεν λύνεται το πρόβλημα

Τα προβλήματα του ασφαλιστικού δεν λύνονται με τροπολογίες - μπαλώματα, σχολίασε η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου.

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ήδη πριν την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου, είχε προειδοποιήσει ότι εκτός από εκτρωματικός είναι και ανεφάρμοστος. Η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα, δυστυχώς, μας δικαιώνει», πρόσθεσε, σε ανακοίνωσή της και συμπλήρωσε: «Εννέα μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, χιλιάδες συνταξιούχοι βρίσκονται στον αέρα και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός στην κυβέρνηση».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου ζήτησε την απόσυρση του νόμου και τη διεξαγωγή κοινωνικού διαλόγου με ευρεία εθνική συνεννόηση, καταλογίζοντας ωστόσο στην κυβέρνηση ότι είναι «ανίκανη» να πραγματοποιήσει αυτόν τον διάλογο.

Ποτάμι: Κυβέρνηση συνώνυμο της προχειρότητας

«Λίγους μήνες μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει τον συντελεστή ετήσιας μεταβολής μισθών με βάση τον οποίο θα υπολογιστούν οι νέες συντάξεις, όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου», ανέφερε από την πλευρά του το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του.

«Επισημαίνει μάλιστα ότι η σχετική διάταξη περιελήφθη στο νόμο “χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ κατά τη διαδικασία σύνταξής του, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει”. Και σπεύδει τώρα η νέα Υπουργός Εργασίας κυρία Αχτσιόγλου με τροπολογία να αλλάξει τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού των συντάξεων, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο προκειμένου να μελετηθούν τα συστήματα άλλων χωρών. Κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από την πρώτη στιγμή», συνέχισε η Σεβαστουπόλεως.

Το Ποτάμι πρόσθεσε ότι «δυστυχώς για την χώρα δεν περνάει μέρα που να μην αποδεικνύεται η ανικανότητα και η προχειρότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Στ. Θεοδωράκης: Αν ήταν κωμωδία θα έσκιζε

«Ψήφισαν νόμο για τις συντάξεις. Και 10 μήνες μετά βλέπουν ότι ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Αν ήταν κωμωδία (και όχι δράμα) θα έσκιζε», σχολίασε από την πλευρά του, μέσω Twitter, ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ένωση Κεντρώων: Η λύση βρίσκεται στη συγχώνευση των πολλών συντάξεων

«Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είχε προειδοποιήσει και τον ίδιο τον κ. Κατρούγκαλο, ότι ο νόμος του όχι μόνο δεν θα έλυνε το πρόβλημα των συντάξεων, αλλά θα αύξανε τα ελλείμματα, θα δημιουργούσε μια δεύτερη εφορία σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών και θα υποδαύλιζε την αναχώρηση των νέων μας στο εξωτερικό και τη φοροδιαφυγή», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

Σημείωσε επίσης ότι «η λύση στο ζήτημα των συντάξεων, βρίσκεται στη συγχώνευση των πολλών συντάξεων σε μια για κάθε Έλληνα και στο κόψιμο των συντάξεων των εύπορων συμπολιτών μας».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή