Η «δίκη του αιώνα» στη Νότια Κορέα: Ενώπιον του δικαστηρίου ο επικεφαλής του Samsung Group

Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017 16:07
UPD:16:08
REUTERS/KIM HONG-JI
A- A A+

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου, πρόκειται να αρχίσει η δίκη του επικεφαλής του Samsung Group, Τζέι Λι, για δωροδοκία και υπεξαίρεση, εν μέσω του σκανδάλου που συγκλονίζει τη Νότια Κορέα και θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσει στην πτώση της προέδρου Παρκ Γκέουν-χιε.

Σε βάρος του 48χρονου, επικεφαλής του μεγαλύτερου ομίλου της χώρας, απαγγέλθηκαν κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και για υπόσχεση για πληρωμές 43 δισ. γουόν (37,24 εκατ. δολαρίων) σε συνεργάτη της προέδρου.

«Ετοιμαζόμαστε σκληρά, θεωρώντας πως η επερχόμενη δίκη της Samsung...θα είναι η δίκη του αιώνα, την οποία θα παρακολουθεί όλος ο κόσμος» είπε σε δημοσιογράφους ο ειδικός εισαγγελέας, Παρκ Γιουνγκ-σου.

Η δίκη θα γίνει σε δικαστήριο που μπορεί να χωρέσει πάνω από 150 άτομα, σύμφωνα με τη σχετική βάση δεδομένων των δικαστικών αρχών της Σεούλ.

Ο Λι, που συνελήφθη στις 17 Φεβρουαρίου, κατηγορήθηκε για δωροδοκία και υπεξαίρεση σε μια υπόθεση που αποτελεί πολύ βαρύ πλήγμα για τη «ναυαρχίδα» της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας. To Samsung Group δεν προέβη σε σχόλια, ωστόσο αρνείται τις κατηγορίες.

Μεταξύ των κατηγοριών σε βάρος του Λι είναι η υπόσχεση για δωροδοκίες σε μια εταιρεία και οργανισμούς που συνδέονται με την Τσόι Σουν-σιλ, στενή συνεργάτη και άτομο εμπιστοσύνης της προέδρου, προκειμένου ο ίδιος να μπορέσει να εδραιώσει τον έλεγχό του στην «αυτοκρατορία» της Samsung. Σε αυτές περιλαμβανόταν και το σπονσοράρισμα της καριέρας της κόρης της Τσόι στην ιππασία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Εκτιμάται πως η δίκη θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

Από την 65χρονη πρόεδρο Παρκ έχουν αφαιρεθεί οι εξουσίες προσωρινά από τον Δεκέμβριο, που έγιναν οι σχετικές απαγγελίες κατηγοριών στη βουλή της χώρας. Εάν υπάρξει έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο, τότε ενδεχομένως να αποτελέσει την πρώτη πρόεδρο της χώρας που εκδιώκεται από το αξίωμα.

Προτεινόμενα για εσάς