Μ. Κεφαλογιάννης: Εκτός επιδοτήσεων πολλοί αγρότες λόγω των δασικών χαρτών

Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2017 14:35
UPD:14:37
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
A- A A+

Προχειρότητα στον σχεδιασμό και δημιουργία κενών από τη «βιαστική και ανεύθυνη» νομοθέτηση καταγγέλλει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών που όπως αναφέρει έχει προκαλέσει αναστάτωση ιδίως στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας που καλείται να καταβάλλει υπέρογκα ποσά ως πρόστιμα, παράβολα κ.λπ. Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Τα περισσότερα από τα τραγικά λάθη στην αποτύπωση των δασικών εκτάσεων που έγιναν γνωστά στους ιδιοκτήτες με την ανάρτηση των δασικών χαρτών οφείλονται στη χρονολογία του αρχικού χάρτη, που έχει ως βάση χρονολογίας λήψης αεροφωτογραφιών το 1945. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκτάσεις που είχαν μείνει ακαλλιέργητες  την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου που ακολούθησε μέχρι το 1949, να μοιάζουν μετά από σχεδόν 10 χρόνια εγκατάλειψης ως δάση» σημειώνει.

Προσθέτει ότι για να επανέλθει η κανονικότητα στη χρήση στις αδίκως χαρακτηρισθείσες ως δασικές εκτάσεις απαιτείται μία χρονοβόρα διαδικασία όπου οι ενιστάμενοι καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά ως παράβολα, πρόστιμα και λοιπά έξοδα.

Μέχρι να επιτελεστεί ο αποχαρακτηρισμός και η επανένταξη των εκτάσεων αυτών τίθενται εκτός κοινοτικών επιδοτήσεων και άλλων ευεργετημάτων, σημειώνει ο ίδιος.

Ρωτά την Κομισιόν αν είχε γνώση για το ζήτημα, αν οι δασικοί χάρτες αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση και αν εντάχθηκαν στο υφιστάμενο πρόγραμμα και στη θέση ποιας άλλης μνημονιακής υποχρέωσης που απεντάχθηκε και για ποιο λόγο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή