ΗΠΑ: Παραίτηση του υπ. Δικαιοσύνης ζητούν οι Δημοκρατικοί

Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2017 08:33
UPD:11:12
EPA/SHAWN THEW

«Τώρα, μετά την ψευδορκία του στο Κογκρέσο σχετικά με τις επικοινωνίες που είχε με τους Ρώσους, ο υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να παραιτηθεί» ανέφερε σε δήλωσή της, η Πελόζι.

A- A A+

Την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζεφ Σέσιονς, ζήτησε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας “The Washington Post”, σύμφωνα με το οποίο ο Σέσιονς απέκρυψε δύο συνομιλίες που είχε το 2016 με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ.

«Τώρα, μετά την ψευδορκία του στο Κογκρέσο σχετικά με τις επικοινωνίες που είχε με τους Ρώσους, ο υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να παραιτηθεί» ανέφερε σε δήλωσή της η Πελόζι.

«Ο Σέσιονς δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του επικεφαλής τήρησης των νόμων στη χώρα μας και πρέπει να παραιτηθεί», πρόσθεσε.

EURONEWS

Όπως ανέφερε το δημοσίευμα της Washington Post, κατά την ακρόασή του για την έγκριση του διορισμού του στο αξίωμα του υπουργού Δικαιοσύνης, ο Σέσιονς δεν αποκάλυψε τις συνομιλίες με τον Ρώσο πρεσβευτή, όταν ερωτήθηκε από τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Αλ Φράνκεν για το τι θα έπραττε αν μάθαινε για την ύπαρξη οποιασδήποτε απόδειξης σχετικά με την επικοινωνία με τη Ρωσία οποιουδήποτε που σχετιζόταν με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. «Δεν έχω ενημερωθεί για οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα. Τηλεφώνησα σε εκπρόσωπο της προεκλογικής εκστρατείας μία ή δύο φορές, ενώ δεν έχω επικοινωνίες με τους Ρώσους» είχε απαντήσει ο Σέσιονς.

Ο Σέσιονς ηγείται του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) που ηγείται των ερευνών για πιθανή διασύνδεση στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία. Ο ίδιος έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει κάθε περίπτωση παραίτησής του.

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Σέσιονς δεν θεώρησε τις συζητήσεις που είχε σχετικές με τις ερωτήσεις των Γερουσιαστών, ενώ ο ίδιος δεν θυμόταν με λεπτομέρειες για το αντικείμενο της συζήτησης του με τον Κίσλιακ, σύμφωνα με την Post. «Δεν υπάρχει κάτι το παραπλανητικό στην απάντηση αυτή», δήλωσε η Σάρα Ίσγκουρ Φλόρες, εκπρόσωπος Τύπου του Σέσιονς στην εφημερίδα.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης διευκρίνισαν από την πλευρά τους ότι ο Σέσιονς συνάντησε τον Κίσλιακ στις 8 Σεπτεμβρίου υπό την ιδιότητά του ως μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας κι όχι υπό το ρόλο του στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή