Υπέρ της συμφωνίας CETA τάχθηκε επισήμως η Ν.Δ.

Αντικατάσταση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης με απόφαση Μητσοτάκη
Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2017 22:01
UPD:22:07
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

«Σε κάθε περίπτωση η CETA φέρνει την προστασία της φέτας σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν» σχολίασαν αλλά καταλόγισαν στην κυβέρνηση την αποκλειστική ευθύνη για ότι με τη συμφωνία Ε.Ε. - Καναδά, δεν επετεύχθη πλήρως η προστασία της φέτας.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Υπέρ της εμπορικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης Καναδά (CETA), όπου περιλαμβάνεται το ζήτημα της προστασίας της φέτας, τάσσεται επισήμως η Ν.Δ., παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις που προκάλεσαν και την «καρατόμηση» του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Κασαπίδη, με απόφαση του ίδιου του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την επαύριο της υπερψήφισης της εμπορικής συμφωνίας από τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ., αλλά και της αποπομπής του αρμόδιου τομεάρχη Γιώργου Κασαπίδη που αντέδρασε στο θέμα, η Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι επισήμως τάσσεται υπέρ της συμφωνίας.

«Παρά τις όποιες αδυναμίες της συμφωνίας, σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να διαγραφούν τα ευρύτερα ευεργετήματα από την κύρωσή της. Και σε αυτό το θετικό ισοζύγιο στηρίχτηκε η υπερψήφισή της από τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ.» ανέφεραν χθες πηγές της Πειραιώς.

«Σε κάθε περίπτωση η CETA φέρνει την προστασία της φέτας σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν» σχολίασαν αλλά καταλόγισαν στην κυβέρνηση την αποκλειστική ευθύνη για ότι με τη συμφωνία Ε.Ε. - Καναδά, δεν επετεύχθη πλήρως η προστασία της φέτας.

Πηγές της Ν.Δ. ανέφεραν, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τη συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών διά του αρμοδίου τότε υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, αλλά όταν ήρθε η συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν. Ανέφεραν, μάλιστα, ότι οι αντιδράσεις των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν τη φέτα, αλλά εργασιακά θέματα.

Χθες, μάλιστα η Ν.Δ. συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη υπό τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρη Αυγενάκη με αντικείμενο ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, ανάμεσα στα οποία και το θέμα της φέτας, μετά την Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε. - Καναδά (CETA).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η νέα σκιώδης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή που αντικατέστησε τον κ. Κασαπίδη, οι αναπληρωτές τομεάρχες, Γιώργος Στύλιος, Γιάννης Αντωνιάδης, βουλευτές αγροτικών περιοχών και στελέχη της Γραμματείας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας.

Στη Ν.Δ. υπάρχουν πάντως ανησυχίες όχι τόσο για το ενδεχόμενο αντίδρασης και άλλων βουλευτών, πέραν του κ. Κασαπίδη στη συμφωνία αλλά για τον αντίκτυπο που θα έχει η στάση του κόμματος στις αγροτικές περιοχές.

Σε αυτό το πλαίσιο πηγές του κόμματος έσπευσαν να διαβεβαιώσουν τους παραγωγούς ότι η ελληνική φέτα παραμένει απολύτως προστατευμένη στην Ευρώπη, ενώ οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά και σημείωσαν ότι το «τυρί τύπου φέτα» του Καναδά δεν μπορεί να εξαχθεί στην Ευρώπη.

Η Πειραιώς υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας με την εσωτερική ζήτηση είναι 80.000 τόνοι και τόνισαν ότι οι ανάγκες της Ευρώπης μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους, ενώ οι ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς προσεγγίζουν το 1.000.000 τόνους ετησίως.

«Άρα μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας, να διαφημίσουμε το γνήσιο προϊόν φέτα και να το πουλήσουμε με ευκολία γιατί η ζήτησή του, στη Ευρώπη μόνο, είναι πενταπλάσια της σημερινής μας παραγωγής» σχολίασε η Ν.Δ. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή