Κίνα: Αύξηση της παραγωγικής ικανότητας ηλιακής ενέργειας κατά 82% το 2016

Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2017 13:50
UPD:14:04
EPA/HOW HWEE YOUNG

Η ικανότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας της Κίνας το 2016 αυξήθηκε κατά το εντυπωσιακό 81,6% σε 77 γιγαβάτ, διπλάσια από τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στις ΗΠΑ. 

A- A A+

Η κατανάλωση άνθρακα στην Κίνα μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2016, σημειώνοντας πτώση κατά 4,7%, σύμφωνα με τα επίσημα ετήσια κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση μέσα σε μία χρονιά, αν και οφείλεται εν μέρει στη βελτίωση της ποιότητας άνθρακα που καίγεται, ή σε πλημμελείς αναφορές κατανάλωσης. Σε μονάδες ενέργειας, η πτώση ήταν μόλις 1,3%, σύμφωνα με την Greenpeace.

Η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε επίσης κατά 9% από το 2015 στο 2016, αν και αυτό εν μέρει αντισταθμίστηκε από μία αύξηση των εισαγωγών κατά 25%.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 1% το 2017, σύμφωνα με την Greenpeace. Πρόκειται για την τέταρτη χρονιά που η χώρα με τη μεγαλύτερη εκπομπή ρύπων στον κόσμο σημειώνει πτώση ή στασιμότητα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Οι επενδύσεις σε βιομηχανίες υψηλής απαίτησης ενέργειας, όπως η παραγωγή τσιμέντου και χάλυβα μειώνονται σταθερά στην Κίνα, ενώ η βιομηχανία καθαρής ενέργειας βρίσκεται σε εκρηκτική ανάπτυξη.

Ενδεικτικά, το 2016, η ικανότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας της Κίνας αυξήθηκε κατά το εντυπωσιακό 81,6% σε 77 γιγαβάτ, διπλάσια από τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στις ΗΠΑ. Η αιολική ενέργεια αυξήθηκε κατά 13,2% στα 149 γιγαβάτ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τρίτο του συνόλου της αιολικής ενέργειας στον πλανήτη.

Η κατανάλωση άνθρακα δεν αναμένεται να ανακάμψει στα επόμενα χρόνια, αλλά μάλλον θα παραμείνει σταθερή ή θα μειωθεί με αργούς ρυθμούς, εκτιμούν οι ειδικοί του Ερευνητικού Κέντρου Ανάπτυξης του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή