Abdul Sattar Edhi: Η Google τιμά τον «άγγελο του ελέους» του Πακιστάν

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017 14:38
UPD:14:45
Google
A- A A+

Τη μνήμη του ιδρυτή του μεγαλύτερου δικτύου εθελοντικών ασθενοφόρων στο Πακιστάν, Abdul Sattar Edhi (Aμπντούλ Σάταρ Έντχι), 89 χρόνια μετά από τη γέννησή του, τιμά σήμερα η Google, με μήνυμα «ας βοηθήσουμε σήμερα όλοι κάποιον που έχει ανάγκη».

Γεννηθείς στις 28 Φεβρουαρίου 1928 στην Πολιτεία Γκουτζαράτ της Ινδίας, ο Έντχι άφησε την τελευταία του πνοή στις 8 Ιουλίου του 2016, λόγω νεφρικής ανεπάρκειας. Αν και του είχαν προσφέρει θεραπεία στο εξωτερικό, προτίμησε ένα κρατικό νοσοκομείο στην πατρίδα του.

Με περισσότερα από 1.800 ασθενοφόρα σε όλο το Πακιστάν, το Ίδρυμα Έντχι -με σύνθημα «ζήστε και βοηθήστε και άλλους να ζήσουν»- είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός της χώρας, ενώ το 1997 μπήκε στο βιβλίο Γκίνες ως «ο μεγαλύτερος οργανισμός εθελοντικών ασθενοφόρων».

Το Ίδρυμα κατάφερε να αποκτήσει διεθνή παρουσία και το 2005 συγκέντρωσε 100.000 δολάρια για να βοηθήσει τους πληγέντες από τον τυφώνα Κατρίνα στις ΗΠΑ.

Στην αρχή, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Έντχι, το ίδρυμά του «ζητούσε δωρεές» και «ο κόσμος έδινε».

EPA/AAMIR QURESHI

Με αυτόν τον τρόπο, κατάφερε να μετατρέψει ένα μικρό δωμάτιο σε φαρμακείο και εν συνεχεία να αγοράσει ένα ασθενοφόρο, το οποίο οδηγούσε ο ίδιος.

Καθώς συγκέντρωνε περισσότερες δωρεές και φοιτητές ιατρικής άρχισαν να εργάζονται σε αυτό ως εθελοντές, η δράση του ιδρύματος επεκτάθηκε σε ολόκληρο το Πακιστάν.

Πλέον το ίδρυμα Έντχι λειτουργεί νοσοκομεία, ένα κέντρο υιοθεσίας και διαθέτει σωστικές λέμβους.

Σε ολόκληρη τη ζωή του ο Έντχι τόνιζε ότι τα κίνητρα για το έργο του είναι ανθρωπιστικά και όχι θρησκευτικά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Αl Jazeera

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή