Από την έντυπη έκδοση
Σε «χαμηλό βαρομετρικό» έχουν περιπέσει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με κύριο χαρακτηριστικό την ανταλλαγή δηλώσεων κι αντιδηλώσεων μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων των δύο χωρών.
Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πρακτορείο Αναντολού, ότι «αν το καθήκον του Τούρκου αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων ήταν να ανέβει στα Ίμια θα το είχε κάνει. Μην ξεχνάμε ότι εμείς ανεβήκαμε οποτεδήποτε χρειάστηκε», προκάλεσε την απάντηση του υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου, ο οποίος τόνισε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικό νησί. Θα αντιμετωπιστούν. Ας πατήσουν, αλλά μετά να δούμε αν θα φύγουν από εκεί» (ΣΚΑΪ).
Ο κ. Καμμένος, μάλιστα, κάλεσε τον κ. Τσαβούσογλου «να ξέρει πως οποιαδήποτε πρόκληση απαντάται... Τώρα πρωθυπουργός δεν είναι ο Σημίτης και ΥΠΕΞ ο Πάγκαλος... Τώρα είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας, ΥΠΕΞ ο Κοτζιάς και υπουργός Άμυνας εγώ. Τώρα τις σημαίες δεν τις παίρνουν οι αέρηδες».
Π. Καμμένος: Τώρα πρωθυπουργός δεν είναι ο Σημίτης και ΥΠΕΞ ο Πάγκαλος... Τώρα είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας, ΥΠΕΞο Κοτζιάς και υπουργός Άμυνας εγώ. Τώρα τις σημαίες δεν τις παίρνουν οι αέρηδες.
Από την Αττάλεια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανήλθε δηλώνοντας: «Δίνουμε σημασία στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Σε διάφορα θέματα, για το θέμα νησιών στο Αιγαίο, την υφαλοκρηπίδα, το FIR κ.τ.λ., σκεφτόμαστε διαφορετικά (έχουμε διαφορετικές θέσεις). Αλλά γι’ αυτά έχουμε μηχανισμούς, διερευνητικές επαφές. Αυτό το κάνουμε για να μην κλιμακώνεται η ένταση. Αλλά αυτός ο εταίρος της κυβέρνησης συνασπισμού (Πάνος Καμμένος) κάνει συνεχώς βήματα που δοκιμάζουν την κατανόησή μας. Προκαλεί... Βασικά γνωρίζουμε ότι και η νυν κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από αυτό το κακομαθημένο παιδί που είναι υπουργός... Έχουμε πολλά κοινά, αλλά και η Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέπει σε ένα κακομαθημένο παιδί να επισκιάζει όλα αυτά... Δεν χρειάζεται να κάνουμε επίδειξη ισχύος. Το τι μπορεί να κάνει ο τουρκικός στρατός όταν πρέπει, το ξέρουν καλύτερα εκείνοι».
Στις δηλώσεις αυτές απάντησε το ελληνικό υπ. Εξωτερικών, σημειώνοντας: «Όταν κάποιος αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα, πιθανόν να μην τα κατανοεί. Ίσως να μην αντιλαμβάνεται τις τεχνικές, νομικές και πολιτικές πλευρές των ζητημάτων και γι’ αυτό επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις. Επιθέσεις που δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον πολιτικό πολιτισμό μας. Ο καθείς και το μέτρο του».
Η κατάσταση προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο να ζητεί να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και να ενημερωθούν το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ για τις τουρκικές προκλήσεις.
Ο κ. Κουμουτσάκος αποδοκίμασε τις «προσωπικές βεντέτες» και συμβούλευσε την κυβέρνηση σε τέτοιες κρίσιμες ώρες να μιλάει μόνο ο υπουργός Εξωτερικών.
Από το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος παρατήρησε πως «ακριβώς επειδή πρωθυπουργός είναι ο κ. Τσίπρας και υπουργός ο κ. Καμμένος, ανησυχούμε για τα εθνικά μας θέματα. Γιατί μόνο ανεύθυνοι και επικίνδυνοι θα επέλεγαν αντί του ενιαίου εσωτερικού μετώπου στα εθνικά θέματα, τον διχασμό και την πόλωση».
Την ίδια ώρα, ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν, υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης, απαντώντας στην επιστολή του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη για τις τουρκικές προκλήσεις, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και του σεβασμού στις εσωτερικές δικαστικές διαδικασίες των κρατών-μελών.