Πάγωμα των οικοδομικών εργασιών στα κατεχόμενα ζητεί η Κύπρος

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2005 11:57
A- A A+

Η Κυπριακή Δημοκρατία απαιτεί από την Τουρκία να παγώσει όλες τις οικοδομικές εργασίες στα κατεχόμενα και να προχωρήσει υπό διεθνή εποπτεία στην απογραφή των περιουσιών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η θέση αυτή καταγράφεται σε μνημόνιο της Λευκωσίας που υποβλήθηκε σε ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς Οργανισμούς και αφορά τον οικοδομικό οργασμό που παρατηρείται στα κατεχόμενα και στοχεύει στη δημιουργία νέων τετελεσμένων στο Κυπριακό.

Στο μνημόνιο της Λευκωσίας υπενθυμίζεται με νόημα ότι η Τουρκία αρχίζει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 3 Οκτωβρίου 2005, κάτι που έγινε και στο σχετικό κείμενο που δόθηκε στους ίδιους αποδέκτες και αφορούσε τους εποίκους.

Εν των μεταξύ, ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο η λύση του Κυπριακού να έλθει με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., σε τουλάχιστον δέκα χρόνια, ο πρώην ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας.

Σε συνέντευξή του στον «Πολίτη» ο Ντέιβιντ Χάνεη αναφέρει ότι δεν έχει αντιληφθεί καμία προσπάθεια για νέα πρωτοβουλία πριν τον Οκτώβριο από τους διεθνείς παίκτες του και λίγες σε αριθμό.

Ο λόρδος Χάνεη θεωρεί έωλο τον στόχο για προηγούμενη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Τονίζει ότι η ¶γκυρα δεν θα πιεσθεί να αναγνωρίσει διπλωματικά την Κύπρο πριν την επίλυση του προβλήματος και υποστηρίζει ότι η Λευκωσία δεν έχει πρακτικά καμία δυνατότητα να εμποδίσει με βέτο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

Πηγή: AΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή