Στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2005 13:06
A- A A+

Συνέντευξη Τύπου σχετική με τα «πόθεν έσχες» του οικονομικού έτους 2003, χρήσεως 2002, παραχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των Πολιτικών Κομμάτων και των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης των πολιτικών, Ιωάννης Τραγάκης.

Ο κ. Τραγάκης παρέδωσε τα «πόθεν έσχες» στους δημοσιογράφους του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ μαζί με αντίγραφα των πρωτοτύπων δηλώσεων για όλους τους υπόχρεους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Βουλής, οι υπόχρεοι ήταν συνολικά 455, δηλαδή 300 βουλευτές, 25 ευρωβουλευτές, 127 βουλευτές που δεν είχαν εκλεγεί στις εκλογές του 2000 - οι οποίοι όμως έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση για τρία χρόνια μετά τη μη εκλογή τους - ένας τέως ευρωβουλευτής, τρεις εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, δύο τέως εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, 22 υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων και τρεις τέως υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων.

Ο έλεγχος των δηλώσεων «πόθεν έσχες» έγινε από ορκωτούς λογιστές βάσει των νόμων 2429 του 1996 και 3213 του 2003. Συνετάχθησαν Οικονομικές Εκθέσεις για κάθε ελεγχόμενο, που αφορούν την ακίνητη περιουσία, τα εμπράγματα δικαιώματα, μετοχές ημεδαπών και αλλοδαπών εταιρειών, ομόλογα και χρηματοοικονομικά προϊόντα κάθε είδους, καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα, πλωτά, εναέρια και χερσαία μεταφορικά μέσα, καθώς και τυχόν συμμετοχή σε κάθε είδους επιχειρήσεις.

Εντός των επομένων δύο μηνών θα δοθούν στη δημοσιότητα τόσο τα «πόθεν έσχες» του οικονομικού έτους 2002 (χρήσεως 2001), τα οποία έχουν ενταχθεί στον αναδρομικό έλεγχο, καθώς και αυτά του οικονομικού έτους 2004 (χρήσεως 2003).

Στόχος της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής είναι να δημιουργηθεί βάση δεδομένων, η οποία θα διευκολύνει στη σύγκριση των περιουσιακών στοιχείων των υποχρέων προς δήλωση του «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων, από το οικονομικό έτος 1990 και εντεύθεν.

Ο κ. Τραγάκης ενημέρωσε, επίσης, τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι απεστάλησαν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Παπαγγελλόπουλο, τα στοιχεία που ζήτησε ο δικαστικός λειτουργός, με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής, για το θέμα του κ. Διαμαντάκου, ο οποίος είναι το μοναδικό φυσικό πρόσωπο που αναφερόταν στο άνοιγμα των λογαριασμών από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή