Απόλυση Ρανιέρι: Είναι αυτό το νέο ποδόσφαιρο;

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017 11:49
UPD:15:29
REUTERS/STAFF

Η διοίκηση της Λέστερ αποφάσισε να «τελειώσει» τον Κλαούντιο Ρανιέρι προκαλώντας σάλο και πυροδοτώντας μεγάλες αντιδράσεις στις τάξεις των φιλάθλων της πρωταθλήτριας Αγγλίας.

A- A A+

Του Θοδωρή Σιούτα

Μόλις εννιά μήνες μετά την μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος, ο αρχιτέκτονας της, είδε το όνομα του να προστίθεται στη λίστα των απολυμένων προπονητών της Premier League.

Η διοίκηση της Λέστερ αποφάσισε να «τελειώσει» τον Κλαούντιο Ρανιέρι προκαλώντας σάλο καιπυροδοτώντας μεγάλες αντιδράσεις  στις τάξεις των φιλάθλων της πρωταθλήτριας Αγγλίας. Παράλληλα, πυροδότησε και την έναρξη μιας μεγάλης συζήτησηςγύρω από τον τρόπο που λειτουργούν πλέον οι διοικήσεις των κλαμπ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και το αν έχει μείνει χώρος σ’ αυτό για συναισθηματισμούς… 

Ο κόσμος της ομάδας φυσικά, δεν είδε με καλό μάτι την απόλυση του τεχνικού του συλλόγου και ξέσπασε σε μηνύματα οργής στα social media. Θέση υπέρ του Ρανιέρι πήραν και διάφορες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου. Μεταξύ αυτών, ο Γκάρι Λίνεκερ πουέγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter πως ήταν απαράδεκτη η απόφαση της διοίκησης. 

Εκείνος όμως που διατύπωσε ανοικτά τις ενστάσεις τουσχετικά με τις επιταγές του σύγχρονου μάνατζμεντ από πλευράς διοικήσεων, ήταν ο Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος τεχνικός, ανέβασε μια φωτογραφία στο instagram όπου είναι αγκαλιασμένος με τον Ρανιέρι και συνόδευσε το ποστάρισμά του με την εξής φράση: «Πρωταθλητής Αγγλίας και καλύτερος προπονητής της χρονιάς για τη FIFA. Απολύθηκε. Αυτό είναι το νέο ποδόσφαιρο Κλάουντιο. Συνέχισε να χαμογελάς φίλε μου. Κανείς δεν μπορεί να σβήσει την ιστορία που έγραψες».

Άλλωστε ο Μουρίνο είναι.. παθών αφού είχε επίσης απολυθεί λίγους μόλις μήνες μετά την κατάκτηση του τίτλου στην Αγγλία με την Τσέλσι. 

Η απόλυση του Κλαούντιο Ρανιέρι ήρθε μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανοικτή τοποθέτηση της διοίκησης της Λέστερ περί «αταλάντευτης στήριξης». Οι Ταϊλανδοί ιδιοκτήτες των «αλεπούδων» είχαν ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ότι η παρουσία του Ιταλού τεχνικού στον πάγκο της ομάδας δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η επιτυχία του κλαμπ είναι συνυφασμένη με την σταθερότητα και την αφοσίωση, μέσα απ’ όπου θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Όλα αυτά σε μια περίοδο που η Λέστερ βρίσκεται έναν βαθμό πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού ενώ δεν έχει σημειώσει ακόμα νίκη στο 2017 διανύοντας φάσηαγωνιστικής κρίσης.

Πριν όμως προλάβει να… στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης υποστήριξης, η διοίκηση έλυσε τη συνεργασία της με τον πρώην προπονητή της Εθνικής Ελλάδος. «Ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που είχαμε να πάρουμε» είπε ο αντιπρόεδρος Αγιαβάτ Σριβανταναπράμπα που ξεκαθάρισε ότι τα συμφέροντα του κλαμπ είναι πάνω από κάθε αίσθηση προσωπικών συναισθηματισμών, όσο ισχυροί κι αν είναι αυτοί… 

Πόσο κτηνώδες μπορεί να γίνει το ποδόσφαιρο αναρωτιούνται λοιπόν από χθες αρκετοί σχολιαστές στο «νησί». Στον αγγλικό Τύπο μάλιστα, γίνεται λόγος για πισώπλατη μαχαιριά στον προπονητή των «αλεπούδων» από την διοίκηση αλλά και κάποιους παίκτες. 

Την ίδια ώρα, η Mirror, με διάθεση ειρωνείας, καλεί τον Αντόνιο Κόντε, προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι που βρίσκεται σε θέση ισχύος όσον αφορά την κατάκτηση του φετινού τίτλου να… προσέχει για τη θέση του, σε περίπτωση που όντως στεφθεί πρωταθλητής. Επικαλείται προφανώς τα παραδείγματα των πρωταθλητών Μουρίνο(2014-15) και Ρανιέρι (2015-16) που «χαιρέτησαν» λίγο μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. 

Ακόμα πιο σκληρή είναι η στάση του ιταλικού Τύπου, που χαρακτηρίζει «αχάριστους» τους ανθρώπους της Λέστερ και τους Άγγλους συνολικά. 

Όπως και να χει, η υπόθεση Ρανιέρι είναι σίγουρα ένα πολύ καλό παράδειγμα για να συνειδητοποιήσουμε ότι το σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει… ανθρωποφαγικές τάσειςκαι δεν αφήνει περιθώρια στον ρομαντισμό. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες Κλαούντιο… 

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις