Εκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας 18 και 19/2

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2005 16:53
A- A A+

Την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 18 και 19 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, με μοναδικό θέμα την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης στους κόλπους της Εκκλησίας.

Κατά την ενημέρωση, ο Μητροπολίτης Δωρόθεος έκανε γνωστό ότι η ειδική τριμελής επιτροπή που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση των υποθέσεων ανάμιξης σε σκάνδαλα Ιεραρχών και κληρικών, έχει αποστείλει επιστολές στους δημοσιογράφους που παρουσίασαν καταγγελίες, προκειμένου να καταθέσουν ό,τι στοιχεία διαθέτουν.

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου επισήμανε, απαντώντας σε ερωτήσεις, ότι οι ιεράρχες είναι ικανοποιημένοι απο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πρόσφατα και ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην αυτοκάθαρση.

Αλλωστε, ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα. «Ιδιαίτερα για τον Αττικής Παντελεήμονα (ετέθη σε διαθεσιμότητα έξι μηνών, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε οριστική παύση) ελήφθησαν μέτρα που δεν έχουν ληφθεί ποτέ για άλλον μητροπολίτη», υπογράμμισε.

Τέλος, σε παρατήρηση δημοσιογράφων σχετικά με το πού κρύβεται ο Βαβύλης, ή Φωκάς ή μοναχός Ραφαήλ και αν βρίσκεται σε κάποιο μοναστήρι, ο Μητροπολίτης Σύρου τόνισε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε και ότι δημοσιεύματα καλούν τους ηγουμένους μοναστηριών της Αττικής να δώσουν στη δημοσιότητα τα μοναχολόγια τους, κάτι που, όπως τονισε, μπορούν να κάνουν.

Η συνεδρίαση της ΔΙΣ συνεχίζεται και αύριο, ενώ το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος συνεχίζει τις επαφές του με ιεράρχες στο γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή.

Δεν σχολιάζει την αντίδραση του Μητροπολίτη Καλλίνικου - «πνευματικού πατέρα του Αρχιεπισκόπου»-, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να κάνει κάθαρση. Είναι υπόθεση της Εκκλησίας», είχε διαμηνύσει ο μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει τολμηρά βήματα για την κάθαρση.

Ο κ.Ρουσόπουλος σημειώνοντας ότι «δεν έχουν κλονιστεί οι σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία», τόνισε πως η κυβέρνηση θα υποστηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία κάθαρσης της Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος έχουν το σθένος να πάρουν τις αποφάσεις που απαιτούνται για το καλό της Εκκλησίας, δηλώνει σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Προσπάθεια συγκάλυψης τα περί αυτοκάθαρσης», υποστηρίζει το ΚΚΕ http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/02/14/1013526.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή