Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος η οποία είναι από 12 – 18 Μαρτίου, η Παγκόσμια Εταιρεία Γλαυκώματος (World Glaucoma Association) έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη νόσο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, 76 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως θα πάσχουν από γλαύκωμα έως το 2020, ενώ υπολογίζεται ότι ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται περίπου 300.000 Έλληνες. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Γλαυκώματος, το 35%-40% από τους νοσούντες στη χώρα μας δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από γλαύκωμα.
Η Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος είναι μοναδική ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι το 50% των βλαβών από το γλαύκωμα μπορούν να γίνουν αντιληπτές μόνο με την επιμελή εξέταση των ματιών από τον ειδικό, όπως επισημαίνει ο επιστημονικός διευθυντής του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου LaserVision Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Διαθλαστικής Χειρουργικής για την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (ISRS/ΑΑΟ).
Σύμφωνα με το Δρ. Κανελλόπουλο, ο πιο πολύς κόσμος θεωρεί ότι το γλαύκωμα είναι νόσος των ηλικιωμένων, όμως δεν γνωρίζουν ότι αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης ατόμων κάτω των 65 ετών. Η διάγνωση μάλιστα γίνεται σε ποσοστό 80% στις ηλικίες 45-55 ετών ενώ, έχουν υπάρξει αρκετές διαγνώσεις ακόμα και στις ηλικίες των 25-30 ετών.
Γι' αυτό οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαγνωστεί νωρίς, διότι έτσι μπορεί να επιβραδυνθεί η νόσος με τη βοήθεια φαρμάκων ή, αν δεν ανταποκρίνεται σε αυτά, με ειδικές επεμβάσεις με λέιζερ ή με νυστέρι, ένθεση αντιγλαυκωματικής βαλβίδας ή συνδυασμό αυτών των θεραπειών.
Οι διεθνείς έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία θα μπορούσε να προληφθεί το 90% της τύφλωσης από γλαύκωμα.
Ο γιατρός συμβουλεύει να γίνεται έλεγχος των ματιών μετά την ηλικία των 40 ετών τακτικά, καθώς η ενδοφθάλμια πίεση και η εικόνα του οπτικού νεύρου είναι αυτές που θα δείξουν την πιθανότητα προβλήματος έγκαιρα. Ιδανικά, όπως λέει, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί ανάλογες μετρήσεις και στις νεότερες ηλικίες, αλλά με πιο αραιή συχνότητα, πιθανώς κάθε 2 έως 4 χρόνια.
Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει γλαύκωμα, περισσότερο κινδυνεύουν τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό, όσοι έχουν περάσει τα 60, οι διαβητικοί ασθενείς, όσοι κάνουν μακροχρόνια χρήση στεροειδών (κορτιζόνης) και όσοι έχουν υψηλή μυωπία (πάνω από 6 βαθμούς) ή ιστορικό τραυματισμού στο μάτι. Οι τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι το οικογενειακό ιστορικό 15πλασιάζει τον κίνδυνο, ενώ στις ηλικίες άνω των 60 ετών η πιθανότητα είναι τριπλάσια απ’ ό,τι στα νεότερα άτομα.