Προβληματισμός Τσακαλώτου για τις απαιτήσεις των δανειστών

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 13:44
UPD:14:42
SOOC/Nikos Libertas

Οι χθεσινές δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ προβλημάτισαν τόσο το Μαξίμου όσο και τον εμπνευστή της κυβερνητικής γραμμής «τίποτε δεν κλείνει αν δεν κλείσουν όλα» Ευκλείδη Τσακαλώτο.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Οι χθεσινές δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ προβλημάτισαν τόσο το Μαξίμου όσο και τον εμπνευστή της κυβερνητικής γραμμής «τίποτε δεν κλείνει αν δεν κλείσουν όλα» Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Κι αυτό διότι φαίνεται πως στους κύκλους των δανειστών, με τη σύμφωνη γνώμη πλέον και του ΔΝΤ, προκρίνεται η λύση Γιούνκερ για σπάσιμο της συμφωνίας σε δύο μέρη, πρώτα τα μέτρα και μετά οι όποιες αποφάσεις για το χρέος.

Αν οι επικεφαλής των θεσμών και κυρίως η Ντέλια Βελκουλέσκου επιστρέψουν την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα έχοντας στις αποσκευές τους την απαίτηση «νομοθετήστε εδώ και τώρα μέτρα και για τα υπόλοιπα από Σεπτέμβριο και βάλε» βάζει δύσκολα στο Μαξίμου καθώς μια τέτοια απαίτηση αφενός δεν οδηγεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αφετέρου προκαλεί και εσωκομματικούς πονοκεφάλους. 

Στο χαρτί της μέχρι σήμερα «αφωνίας» των επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ και βασικών διαπραγματευτών της ελληνικής πλευράς στις Βρυξέλλες, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη επενδύει η Νέα Δημοκρατία, περνώντας την Τετάρτη από τη διαρροή στην επίσημη ανακοίνωση.

Και στα δύο το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θεωρεί τουλάχιστον ύποπτο το γεγονός ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί Τσακαλώτος – Χουλιαράκης «είναι από την περασμένη Δευτέρα εξαφανισμένοι και δεν έχουν ενημερώσει για το αν και τι ακριβώς συζητήθηκε στο Eurogroup για την Ελλάδα».

Το Μαξίμου έκανε λόγο για προσπάθεια της Ν.Δ. να «επινοεί» κάθε τόσο εσωτερικά προβλήματα στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό στραπάτσο» στο οποίο οδηγήθηκε η Ν.Δ. με τη στρατηγική της.

Παράλληλα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως «έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι οι αποφάσεις είναι συλλογικές» και υπ’ αυτήν την έννοια την κατ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη Δευτέρα «εξήγησε λεπτομερώς την επόμενη ημέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο briefing».

Επιπλέον, την Παρασκευή αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας στο Eurogroup ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή