Περί δημόσιου και ιδιωτικού

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2005 17:59

A- A A+

Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό; Γαργαλιστικά σκάνδαλα, σκαμπρόζικες λεπτομέρειες, αισθηματικές - σεξουαλικές επιδόσεις γίνονται δημόσιο ανάγνωσμα και καταναλώνονται μαζικά μετά βουλιμίας, ακόμη κι όταν τα υποκείμενα δεν είναι δημόσια πρόσωπα και τα ιδιωτικά τους βίτσια δεν αναιρούν ή δεν επηρεάζουν τις δημόσιες αρετές των.

Οταν ο Τζόρτζ Οργουελ σόκαρε γράφοντας το «1984», μια περιγραφή μιας μελλοντικής κοινωνίας όπου ο κάθε πολίτης δεν είχε δικαίωμα να βιώσει ιδιωτική στιγμή υπό το άγρυπνο βλέμμα του «Μεγάλου Αδελφού», κανείς δεν φανταζότανε ότι η ουτοπία από την πραγματικότητα πόρρω απέχει. Τα 15 λεπτά δημοσιότητας που αντιστοιχούν στον καθένα, κατά τον «πατριάρχη» της πόπ αρτ Αντι Γουόρχολ, είναι άλλη μία προφητεία για τα ασαφή όρια μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου, που είναι εκτεθειμένος στις ψυχαγωγικές ορέξεις του μεγάλου κοινού.

Η «οπτική της κλειδαρότρυπας» έχει μια «γοητεία», αντισταθμίζοντας με οικειότητα το βάρος μιας απρόσωπης εξουσίας. Οι πολίτες που ενημερώνονται για τα εξωσυζυγικά κλέη του κομματικού αρχηγού φαίνεται ότι δοκιμάζουν τηλε-ευφραντικά συναισθήματα.

Οι μικρές ιστορίες προβεβλημένων προσώπων μετατρέπονται σε δημόσιο θέαμα μέσω reality παιχνιδιών, μέσω της παρουσίασης σκηνών των πεπραγμένων της καθημερινότητας απλών πολιτών στα δελτία ειδήσεων, μέσω πληροφοριών που καθένας έχει πρόσβαση από το Ιντερνετ.

Η συγκεκριμένη μορφή κοινωνικότητας που ονομάζεται «κουτσομπολιό» έχει χάσει πολύ από τον φυσικό του χώρο: τη γειτονιά. Οι τηλεπαρουσιαστές δημιουργούν εντονότερα αντανακλαστικά οικειότητας από τους ενοίκους του διπλανού διαμερίσματος. Ετσι, οι πολίτες - θεατές αντί να εκτονώνονται στον σχολιασμό του αμέσου κοινωνικού τους περιγύρου, διοχετεύουν τις ψυχαγωγικές τους ανάγκες στον χώρο όπου κατοικούν οι «επώνυμοι».

Τα όρια μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου ζήτησε από 14 ευρωπαίους καλλιτέχνες να ερευνήσουν η Ελληνοαμερικανική Ενωση στην έκθεση εικαστικών με τίτλο «Lost in Translation/Χαμένοι στην Μετάφραση». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις γκαλερί Κέννεντυ και Χατζηκυριάκος - Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2005 στις 8:30 μμ. Την έκθεση επιμελείται η εικαστικός/επιμελήτρια ¶ρτεμις Ποταμιάνου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Τρίτη 15 Μαρτίου 2005.

Καλλιτέχνες: Erika Baglyas - Κωστής Βελώνης - Wolfgang Berkowski - Common Culture - Anne Daems - Seamus Farrell - Graham Gussin - Σπύρος Παπαδόπουλος - ¶ρτεμις Ποταμιάνου - Γεωργία Σαγρή - Pietro Sanguineti - Peter Suchin - Magnus Thierfelder - Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Κατερίνα Τζωρτζινάκη

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή