Οι τελευταίοι των Μοϊκανών

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017 12:05
UPD:12:07
EPA/SRDJAN SUKI

Τζιανλουίτζι Μπουφόν και Ίκερ Κασίγιας αποτελούν ίσως τους κορυφαίους εν ενεργεία τερματοφύλακες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου 

A- A A+

του Θοδωρή Σιούτα

Τζιανλουίτζι Μπουφόν και Ίκερ Κασίγιας στη δύση καριέρας τους, κοντράρονται στη μάχη των προημιτελικών του Champions League και η «Ν» ξεχωρίζει μερικές σημαντικές στιγμές της καριέρας τους που θυμίζει βίους παράλληλους.

Αποτελούν αμφότεροι ίσως τους κορυφαίους εν ενεργεία τερματοφύλακες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και σηματοδοτούν μια άλλη εποχή, προσεγγίζοντας αισίως τα 20 χρόνια παρουσίας στο Champions League. Οι τελευταίοι των Μοϊκανών, Τζιανλουίτζι Μπουφόν και Ίκερ Κασίγιας κουβαλούν εκτός απ’ τα πολύ… βαριά γάντια τους, δεκάδες τίτλους και πάμπολλα ρεκόρ, σε πορείες τόσο κοντινές…

Η μονομαχία τους στην προημιτελική φάση του Champions League δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη την UEFA η οποία ανέδειξε τις σημαντικότερες στιγμές στην καριέρα των δύο θρυλικών πορτιέρο του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Με αφορμή την αναμέτρηση Πόρτο-Γιουβέντους λοιπόν, παρουσιάζουμε μερικά άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για τους δύο και την πορεία τους στο Champions League. Ας δούμε μερικά highlights απ’ την καριέρα τους.

  1. Μόνο ιδανικό δεν χαρακτηρίστηκε το ντεμπούτο του 35χρονου πλέον γκολκίπερ της Πόρτο Ίκερ Κασίγιας στο θεσμό, τον Σεπτέμβριο του 1999. Στο παρθενικό του ματς,  με αντίπαλο στον Ολυμπιακό, ο Ισπανός πορτιέρο δέχθηκε τρία γκολ στο ισόπαλο 3-3. Την ίδια σεζόν ωστόσο θα γινόταν ο νεαρότερος γκολκίπερ στην ιστορία του θεσμού που θα κατακτούσε το τρόπαιο.
  2.  Μόλις 19 ετών ήταν ο Τζίτζι Μπουφόν στο δικό του ντεμπούτο στο Champions League, φορώντας τη φανέλα της Πάρμα την σεζόν 1997-98. Αυτή ήταν και η μοναδική απ’ τις 13 σεζόν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση που δεν φόρεσε τη φανέλα της αγαπημένης του Γιουβέντους.
  3. Μόνο 29 ποδοσφαιριστές έχουν ξεπεράσει τις 100 συμμετοχές στο Ch.L. μεταξύ των οποίων-παραδόξως δεδομένης της μακροζωίας τους-μόλις πέντε γκολκίπερ. Πρώτος σε συμμετοχές ο Κασίγιας με 167 αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για όλες τις θέσεις (κι όχι μόνο αυτή του τερματοφύλακα) ενώ 101 έχει ο Μπουφόν.
  4. Τρεις κατακτήσεις του θεσμού μετράει ο Ίκερ Κασίγιας, όσες και οι Βίκτορ Βαλντέζ (Μπαρτσελόνα), Ρέι Κλέμενς (Λίβερπουλ), Σεπ Μάιερ (Μπάγερν Μονάχου) και Χέινζ Στούι (Άγιαξ). Ο μόνος τερματοφύλακας που έχει κατακτήσει περισσότερα ήταν ο Χουάν Αλόνσο (Ρεάλ Μαδρίτης) πέντε διαδοχικές φορές (1956-60). Ο Μπουφόν δεν έχει σηκώσει ποτέ το βαρύτιμο τρόπαιο, έχει όμως φθάσει δύο φορές στον τελικό.
  5. Ο Κασίγιας έχει διατηρήσει ανέπαφη την εστία του σε 57 ματς του θεσμού. Εντυπωσιακό, όμως αυτή η επίδοση που μεταφράζεται σε 35% ωχρία μπροστά στο 42% του Μπουφόν. Για την ιστορία, κορυφαίος του θεσμού είναι ο Έντβιν Βαν Ντερ Σαρ με ποσοστό 52%!.
  6. Νικητής στις μεταξύ τους μονομαχίες, σε επίπεδο Εθνικών ομάδων έχει βγει περισσότερες φορές ο Κασίγιας με τρεις νίκες έναντι μίας του Μπουφόν. Σε οκτώ αναμετρήσεις για το Ch. L. όλες με τις φανέλες των Ρεάλ και Γιούβε αντίστοιχα, οι δύο «άσοι» μετρούν από τρεις νίκες. Σημαντική λεπτομέρεια: Οι τρεις νίκες των Ιταλών ήταν σε αγώνες νοκ άουτ!
  7. Μπουφόν και Κασίγιας μόνο μια φορά συμμετείχαν σε διαδικασία πέναλτι κι έφυγαν με σκυμμένο κεφάλι στο θεσμό. Ο Ισπανός, παρ’ ότι απέκρουσε τα πέναλτι των Κροος και Λαμ στον ημιτελικό της σεζόν 2011-12 δεν κατάφερε να αποσοβήσει την ήττα με 3-1 από την Μπάγερν. Δύο πέναλτι είχε πιάσει και ο Μπούφον στον τελικό το 2003 με την Μίλαν, όμως η Γιουβέντους είχε ηττηθεί τελικά με 3-2.
  8. Δύο σερί πέντε αγώνων χωρίς να δεχθεί γκολ έχει σημειώσει ο Μπουφόν με τα 559 λεπτά χωρίς τέρμα να  αποτελεί το ρεκόρ του (2004/05). Όσο για τον Ισπανό, μετράει 486 λεπτά χωρίς να έχει μαζέψει τη μπάλα απ’ την εστία του (2011-12).
  9. Κανείς από τους δύο δεν δέχθηκε πότε κόκκινη κάρτα και δεν απεβλήθη σε αγώνα Ch. L. Ενώ έχουν αντικρίσει μόλις επτά κίτρινες κάρτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις