Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ: Αναζήτησαν τον τελικό λογαριασμό της συμφωνίας

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017 10:23
UPD:10:28
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τα μέλη της Π.Γ. για το περιεχόμενο της κατ’ αρχήν συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Η ανησυχία για το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας, ενδεχόμενες νέες απαιτήσεις των τεχνικών κλιμακίων, το ύψος και το είδος των αντίμετρων, αλλά και το συνολικό ποσό των μέτρων που θα κληθεί να λάβει η Αθήνα, κυριάρχησαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα περισσότερα μέλη του κορυφαίου οργάνου του κόμματος ζήτησαν ο «τελικός λογαριασμός» να είναι τέτοιος και τόσος, ώστε «να μην προσθέσει ούτε ένα ευρώ νέας λιτότητας» και τα όποια αντισταθμιστικά επιλέξει η κυβέρνηση να «δίνουν το στίγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της μείωσης των ανισοτήτων».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τα μέλη της Π.Γ. για το περιεχόμενο της κατ’ αρχήν συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά και για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ένα εικοσιτετράωρο πριν ο τελευταίος συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Είναι κοινή πεποίθηση στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ότι η τύχη της συμφωνίας (τουλάχιστον κοινοβουλευτικά) θα κριθεί από τον καθορισμό του δημοσιονομικού μονοπατιού για μετά το 2018. Το ύψος δηλαδή των πλεονασμάτων και τη διάρκειά τους και την περαιτέρω αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Θέματα δηλαδή που θα συζητηθούν σήμερα στο Βερολίνο στο διπλό ραντεβού της κ. Μέρκελ με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον κ. Γιούνγκερ.

Βαρύνουσας σημασίας, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, θα είναι και «το ύψος των μέτρων που θα νομοθετήσουμε (αν θα είναι 2% του ΑΕΠ ή για παράδειγμα 1,5%) ή η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας διευκρίνισε ότι η συμφωνία θα έχει μηδέν δημοσιονομικό κόστος αφού, όπως είπε, αν ζητηθεί μείωση του αφορολόγητου θα υπάρξει αντίστοιχη νομοθέτηση για μείωση του ΦΠΑ ή του ΕΝΦΙΑ. «Οι όποιες παρεμβάσεις αποφασιστούν θα αφορούν τα πραγματικά εισοδήματα του πολίτη με στόχο να μην επιβαρύνονται», κατέληξε ο κ. Ρήγας.

Σε κάθε περίπτωση, το διάστημα από την ερχόμενη Τρίτη, που θα έλθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, μέχρι να βγει λευκός καπνός από το Χίλτον, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, ενώ όπως έχει δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας η όποια απόφαση θα εγκριθεί πρώτα από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή