Μάικο: Xαμένη υπόθεση για τη Σερβία το Κόσοβο

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2005 19:43
UPD:19:48
A- A A+

Ο αλβανός υπουργός Αμυνας, Παντελί Μάικο, δήλωσε σήμερα από τα Τίρανα ότι το Κόσοβο -σερβική επαρχία όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανοί- «είναι μια χαμένη υπόθεση για τη Σερβία».

«Οι σέρβοι πολιτικοί δεν θέλουν ακόμα και τώρα να καταλάβουν ότι η ευθύνη για την απώλεια του Κοσόβου οφείλεται στον Μιλόσεβιτς και το καθεστώς του», πρόσθεσε ο κ. Μάικο.

Οι Αλβανοί του Κοσόβου τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ενώ η Σερβία αρνείται κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

O πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, επισκέφτηκε χθες σερβικούς θύλακες στο βορειοδυτικό τμήμα της επαρχίας, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ανεξαρτησία του Κοσόβου και έκανε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να προστατέψει τον σερβικό και μη αλβανικό πληθυσμό.

Πολιτικοί αναλυτές στη σερβική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι Μπόρις Τάντιτς με την περιοδεία του στο Κόσοβο στοχεύει στο να ενθαρρύνει, την παραμονή των Σέρβων που βρίσκονται στο Κόσοβο (περίπου 80.000) και την επιστροφή κάποιων από τις 200.000 που το εγκατέλειψαν την τελευταία εξαετία. Το επίσημο Βελιγράδι εκτιμά ότι η παρουσία ισχυρού σερβικού στοιχείου στο Κόσοβο θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση όταν θα τεθεί προς συζήτηση το οριστικό καθεστώς της περιοχής.

Από την άλλη ο πρόεδρος της Σερβίας στέλνει ένα μήνυμα προς την ηγεσία των Αλβανών, αλλά και τον διεθνή παράγοντα ότι το Βελιγράδι δεν πρόκειται να είναι απλός παρατηρητής στην διαδικασία για την ανεύρεση οριστικής λύσης.

Ο αλβανικός Τύπος στην Πρίστινα γράφει ότι ο Τάντιτς «αντί να μιλάει για σερβικό έδαφος θα έπρεπε να θυμίσει τα εγκλήματα που διεπράχθησαν όταν το Κόσοβο ήταν τμήμα της Σερβίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή