Υπόθεση καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης στην Uber

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017 15:11
UPD:15:11
REUTERS/SERGIO PEREZ
A- A A+

Η Uber Texhnologies προσέλαβε τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, για να διενεργήσει έρευνα πάνω σε καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης από πρώην εργαζόμενη στη γνωστή «ride-hailing» υπηρεσία.

Οι Χόλντερ και Τάμι Αλμπαράν, που είναι συνέταιροι στην Covingotn&Burling, θα εξετάσουν τις καταγγελίες σχετικά με έναν μάνατζερ στην Uber, καθώς και άλλα σχετικά ζητήματα, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τράβις Κάλανικ, σε μήνυμά του προς τους εργαζόμενους τη Δευτέρα, το οποίο είδε το Reuters.

Πέρυσι η Airbnb είχε προσλάβει τον Χόλντερ, που ήταν στην κυβέρνηση Ομπάμα, για να βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας πολιτικής πάνω στην αντιμετώπιση των διακρίσεων που λάμβαναν χώρα μέσω της πλατφόρμας της εταιρείας.

Η Σούζαν Φάουλερ, η πρώην εργαζόμενη της Uber που κατήγγειλε πως έγινε στόχος σεξουαλικής παρενόχλησης από το μάνατζέρ της, έγραψε σε blog post την Κυριακή πως όταν ανέφερε το περιστατικό στο τμήμα ανθρώπινων πόρων και στη διοίκηση, αρνήθηκαν να τιμωρήσουν τον φερόμενο δράστη επειδή «είχε υψηλές επιδόσεις» και ότι ήταν το «πρώτο του σφάλμα».

Όπως υποστήριξε η Φάουλερ, αφού μίλησε σε άλλες εργαζόμενες, συνειδητοποίησε πως τόσο το τμήμα ανθρώπινων πόρων όσο και η διοίκηση είχαν πει ψέματα, καθώς δεν επρόκειτο για «το πρώτο του σφάλμα».

Σε δήλωσή του στο Reuters την Κυριακή, ο Κάλανικ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Φάουλερ «απεχθείς και σε αντίθεση με όλα όσα αντιπροσωπεύει και πιστεύει η Uber».

Η υπόθεση έχει προκαλέσει αντιδράσεις, περιλαμβανομένων εκκλήσεων για αναζωπύρωση του κινήματος #DeleteUber, που είχε εκδηλωθεί επειδή θεωρήθηκε πως η εταιρεία είχε προσπαθήσει να επωφεληθεί από το χάος στο αεροδρόμιο Κένεντιτο οποίο είχε προκληθεί από το διάταγμα Τραμπ που απαγόρευε την είσοδο πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες.

Προτεινόμενα για εσάς