Ευ. Βενιζέλος για Eurogroup: Δεν υπάρχει συμφωνία - Όλα παρατείνονται

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017 13:30
UPD:13:31
EUROKINISSI/MotionTeam/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος

A- A A+

«Αυτό που συνέβη χθες ήταν η επανάληψη του 2015» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως «δεν υπήρξε καμία συμφωνία» στο χθεσινό Eurogroup, αλλά αντίθετα «όλα παρατείνονται».

«Σας φάνηκε για νίκη αυτό; Θα έχουμε περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου. Ο κ. Ντέισελμπλουμ είπε ότι δεν μπορεί να πει πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω λιτότητα, γιατί μπορεί να χρειαστεί» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989.

Εκτίμησε παράλληλα ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη και θα στριμωχτούμε πάλι με την πλάτη στον τοίχο με οξύτατα διλήμματα». «Η πολιτική, ανεπίσημη συμφωνία -γιατί επίσημη δεν υπάρχει- είναι ότι μας δίνουν χρόνο να τρωγόμαστε. Μπορεί να μιλάμε θεωρητικά για ποσοστό ανάπτυξης αλλά η ύφεση συνεχίζεται» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε επιπλέον ότι η χώρα χρειάζεται συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων και άρα εκλογές. «Να φύγει αυτή η βλαπτική κυβέρνηση. Μετά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να πει αν δηλώνει πίστη στην χώρα. Δεν μπορούμε να σερνόμαστε πίσω από τις ηττημένες σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ», είπε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «λύση δεν είναι ούτε η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ.». «Έχουν ευθύνη για όσα συνέβησαν μέχρι το ‘09. Εμείς στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η Ν.Δ. προσχώρησε μέσω Παπαδήμου στη δική μας λογική και στρατηγική, δεν προσχωρήσαμε εμείς στη ΝΔ», σημείωσε, προσθέτοντας πως «εμείς δεν ψηφίσαμε την απλή αναλογική αλλά το να υπάρχει σταθερότητα και να μην κάνει παιχνίδια ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτηθείς για τη θέση που αποδίδεται στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική σε περίπτωση που μετά από εθνικές κάλπες δεν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεννόησης με την συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Δεν ξέρω ποιος συμβουλεύει την κ. Γεννηματά αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν αυτά και είναι ανακρίβειες. Δεν πιστεύω ότι απηχούν όσα πιστεύει η κ. Γεννηματά».

«Στρέφουμε τον κόσμο προς την Ν.Δ. με αυτά... Δεν μπορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη να στέλνει μήνυμα αβεβαιότητας και αστάθειας...», συνέχισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ερωτηθείς τέλος εάν άλλαξε κάτι με την επιστροφή του Γ. Παπανδρέου ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Έμενα με ενδιαφέρει ο προοδευτικός χώρος να έχει καθαρή γραμμή και νόημα για την χώρα και την προοπτική της. Εθνικό καθήκον όλων μας είναι να λέμε την αλήθεια. Να εκπέμπουμε καθαρά μηνύματα χωρίς αμφιθυμίες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή