Ν. Παππάς: Μαζί θα ψηφιστούν τα μέτρα και τα αντιμέτρα

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017 09:55
UPD:11:36
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτκής, Νίκος Παππάς

A- A A+

Δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση που θα έχει δημοσιονομική επίπτωση, διαβεβαίωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς αναφερόμενος σε όσα συμφωνήθηκαν στο χθεσινό Eurogroup, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω λιτότητα».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 ο κ. Παππάς ανέφερε πως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος. «Τα μέτρα και τα αντίμετρα θα ψηφιστούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Θα έρθουν στη Βουλή το συντομότερο δυνατό, δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης» δήλωσε.

Ερωτηθείς για τα μέτρα, απάντησε πως η μείωση του αφορολογήτου θα γίνει νόμος του κράτους με ταυτόχρονη ψήφιση μέτρων που θα ισοφαρίζουν όποιο αρνητικό αποτέλεσμα θα επιφέρει η περαιτέρω φορολόγηση.

«Αν υπάρξει παρέμβαση στο φορολογικό για μείωση του αφορολόγητου τότε θα πρέπει να ανιχνεύσουμε τα μέτρα που θα δίνουν κοινωνικά δίκαιες και αποτελεσματικές φοροελαφρύνσεις» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι «σε περίπτωση μειώσεων των συντάξεων θα υπάρξει αντίμετρο και πρόσθεσε: «Υπάρχει δυνατότητα δημοσιονομικών παρεμβάσεων που μετατοπίζουν τα βάρη από τη μία ομάδα στην άλλη (...) και εκεί ξεκινάει η εξίσωση που καλούμαστε να λύσουμε».

Αναφερόμενος στα αντίμετρα, ο κ. Παππάς είπε ότι «εάν πάμε στη μείωση του αφορολογήτου, θα εξετάσουμε μείωση ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, μείωση στα τιμολόγια ενέργειας». «Θα βρούμε τα αντίμετρα για να ανακουφιστούν οι ασθενέστεροι» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι τα μέτρα θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού αθροίσματος και οι παρεμβάσεις θα έχουν αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά. Είπε επίσης ότι έχει παρεξηγηθεί η συζήτηση για τον «κόφτη» καθώς όταν βρίσκεσαι σε πρόγραμμα και δεν βγαίνει, παίρνεις μέτρα. 

Για το εάν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα επαναφέρει την 13η σύνταξη, ο κ. Παππάς είπε: «Όταν ήρθε στη Βουλή ως έκτακτο επίδομα δεν ψηφίστηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, αυτό που εξετάζουμε είναι, εάν πάνε καλά τα έσοδα, να το δώσουμε και του χρόνου. Όταν θα βγούμε στις αγορές και αποκατασταθεί η δανειοδότηση της χώρας τότε θα το συζητήσουμε εκ νέου».

Για τα εργασιακά επισήμανε πως υπάρχει αισιοδοξία και του ιδίου και της κυβέρνησης πως «θα καταφέρουμε εντός του χρονικού πλαισίου του προγράμματος να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να μην αυξηθεί το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων».

Υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατόν, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος καθυστερήσεων. «Είναι μια καλή ευκαιρία να διαπιστώσει και η διεθνής κοινότητα αν κάποιοι, για λόγους σκοπιμότητας, καθυστερούν» επισήμανε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή